Guide till forstoringsglas


Gillar du att undersöka allt in i minsta detalj, eller har du svårigheter att läsa det finstilta? Även fast du redan är medveten om att ett förstoringsglas kan göra ditt arbete både lättare och mer precist, kan det fortfarande vara svårt att välja rätt lupp. Därför har vi på Kikkertland skapat denna guiden, som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig med ditt val så att du hittar det bästa förstoringsglaset för ditt behov! I denna guiden går vi igenom vilka luppar som är bäst till olika ändamål, samt vilka saker du bör vara uppmärksam på när du köper en lupp. 

Vilken lupp ska man välja?

När du ska välja den lupp som passar bäst till dina behov, bör du först och främst göra upp med dig själv vad ditt förstoringsglas ska användas till. Ska luppen användas för läsning, hobbyarbete eller professionellt bruk? Vi har förstoringsluppar som passar till varje behov, så som:
 


För att bespara dig för både tid och pengar, är det därför en bra ide att välja precis det förstoringsglas som lever upp till dina behov och förväntningar. Du hittar alla dessa underkategorier under kategorin ”förstoringsglas”. Du kan också läsa vidare i denna förstoringsglasguiden för flera råd och rekommendationer. Kikkertland har mer än 30 års erfarenhet inom luppar och förstoringsglas, och våra experter kan därför rådgiva och vägleda dig på bästa sätt. 

Vad används ett förstoringsglas till?

En lupp, även kallat förstoringsglas eller förstoringslupp, är ett optiskt instrument som förstorar sina objekt. Därmed låter detta verktyg dig att komma närmare detaljer som inte hade kunnat ses med blotta ögat. Luppar och förstoringsglas finns i många olika designer, och kan därför också ge dig många olika möjligheter. Vanliga luppar har oftast en förstoring på mellan 2x-3.5x, vilket oftast är det de flesta har användning för. Vissa ändamål kan däremot behöva en större förstoring.
 

  • 2x-3.5x förstoring är riktigt bra för stora ytor, som läsning, handarbeten, TV-tittande osv.
  • Över 3.5x förstoring passar utmärkt till små ytor som frimärken, mynt, botanik, smycken, klockor osv.
  • Har du nedsatt syn bör du utföra ett syntest, och därefter fråga din optiker vilken förstoring som är bäst till dig.
     

Önskar du en ännu större förstoring än 20x kan du få det hos ett mikroskop. I följande avsnitt går vi igenom några av de fördelar en lupp kan ge dig, samt vilket förstoringsglas som passar till vilka ändamål.

Saknar du ett förstoringsglas till din hobby?

Samlar du på frimärken eller mynt är ett förstoringsglas eller handlupp nästan ett oumbärligt redskap för att hålla ordning på samlingen. En förstoringslupp för frimärken kan förstora även de minsta detaljer på både frimärken och mynt. Till detta rekommenderar vi luppar med lite högre förstoring:
 

Se alla våra luppar för frimärken här. Behöver du ännu högre förstoring än vad som finns under frimärkesluppar, rekommenderar vi att använda botanikluppar. Dessa förstoringsglas är ett bra val för frimärken, mynt, blommor och smykken. Här hittar du botanikluppar med 10x, 15x, 20x och 40x förstoring.

Förstoringsglas för hantverk

Trots att frimärkesluppar passar bra för hantverk i förbindelse med filateli och mynt, har vi även förstoringsglas till andra hobbys och hantverk. Där rekommenderar vi syluppar, förstoringsglasögon och trådräknare. 

Fördelen med både förstoringsglasögon och trådräknare är att du har både händerna fria, så att du kan sticka, brodera eller sy samtidigt som du får en bra förstoring av ditt arbete. Trådräknaren hänger runt din hals, medan förstoringsglasögonen fungerar som ett par glasögon. Gemensamt har dessa luppar lägre förstoring och därmed ett brett synfält, så att du kan se större områden åt gången. Många av dessa förstoringsglas kan också fås med LED-lampa som ger dig ytterligare precision.
 

Vi rekommenderar dessa syluppar:

  • Lupplampa med LED ljus med 1,75x förstoring och stort synfält. Denna LED lupplampa är en förstoringsglas som enkelt kan monteras på en bordyta.
  • Carson Sylupp med 2x förstoring och LED-lampa, så att du alltid kan se tydligt vad du arbetar med.
     

Och dessa förstoringsglasögon:

Och följande pannluppar

För dessa ändamål rekommenderar vi luppar med 2x-3.5x förstoring.

Förstoringsglas för professionellt bruk

Vi har också förstoringsglas och luppar för professionellt bruk, till exempel om du är urmakare, juvelerare eller botaniker och vill kunna se pyttesmå detaljer. De mest använda förstoringarna är 10x, 15x och 20x. Här rekommenderar vi att ta en närmare titt på kategorierna urmakarlupp och botaniklupp. Eschenbach är vårt bästa märke inom denna kategori, då de är välkända för deras fantastiska glaskvalitet och akromatiska linser. 

Njut av en bra bok med ett förstoringsglas för läsning

Förstoringsglas är inte bara till för hobbys eller professionellt bruk, utan kan vara ett perfekt verktyg för att läsa det finstilta! Vi har bland annat modeller som kan monteras över din bok, eller läslinjaler som snabbt och smidigt låter dig förflytta förstoringen över din text.
 

Utöver detta har vi även syluppar med halsband, som hänger praktiskt runt halsen och alltid är lättillgängliga. Det kan också vara en bra ide att investera i ett förstoringsglas med lampa, så att du kan fokusera ännu mer på texten, soduko eller ordsök. Här rekommenderar vi förstoringsglas med 2x-3.5x förstoring. 

Har du svårt att läsa det finstilta? - Förstoringsglas för dålig syn

Förstoringsglas för läsning passar även utmärkt som hjälpmedel för dig med försämrad syn. Här rekommenderar vi stående modeller, eller en trådräknare som kan hänga runt halsen så att du kan ha händerna fria. Förstoringsglas med lampa kan också vara praktiska när man läser tidningen, veckoblad, iPad eller liknande. 

Vi har även massor av hopfällbara förstoringsglas som är ideella för dig som gärna vill ha förstoring när du är på språng. En handlupp är perfekt att ta med sig till butiken, eftersom de är tillverkade för att läsa kort information. För att hitta det förstoringsglas som passar bäst för just dig och dina behov, rekommenderar vi alltid att du först gör ett syntest. 

Förstoringsglas för barn 

Har du ett nyfiket barn som älskar att leka och utforska i naturen? Då är ett förstoringsglas till insekter, blommor, stenar eller något helt annat garanterat en spännande leksak. Detta verktyg kommer att skapa många timmars underhållning för den lilla naturforskaren. Här på Kikkertland hittar du ett hav av roliga och lärorika saker som bland annat insektsfångare, insektslåda med förstoringsglas och mikroskop. Mer av detta hittar du under kategorin ”För barn”. 

Är du fortfarande osäker?

Fick du inte svar på det du letade efter i guiden? Du är alltid välkommen att kontakta oss för expertrådgivning! Skicka oss ett mejl på info@kikkertland.se så svarar vi så fort vi bara kan.