Mikroskop

Här hittar du ett brett utbud av mikroskop och stereoluppar för alla nivåer och användningsområden. Ordet mikroskop kommer från grekiskan och är en sammansättning av orden mikrós, som betyder ”litet” och skópos, som betyder ”iaktta”. En väldigt passande beskrivning av ett instrument som används för att titta på det allra minsta!

Hos oss finner du:

 • Monokulärt mikroskop
 • Stereoluppar
 • Digitala usb mikroskop
 • Mikroskop för biologi och medicin
 • Mikroskop för industri och material
 • Hobbymikroskop och mikroskop för nybörjare
 • Mikroskop för barn.

Utöver detta har vi självklart även massvis av tillbehör för mikroskop, som okular, kontrastmetoder, ljus, kameror, glödlampor, dissektionskit, täckglas och mycket mycket mer. 

Mikroskop för nybörjare

Du som letar efter ett mikroskop för nybörjare eller hobby hittar flera alternativ hos oss på Kikkertland. Även om vi redan känner till en hel del grundläggande vetenskap tack vare denna uppfinning, är det få som verkligen har fått chansen att testa ett mikroskop. Visst, man fick kanske titta på ett löv eller liknande någon gång i skolan, men det finns så mycket mer att upptäcka.

När du har köpt ditt mikroskop, varför inte titta närmare på följande saker: 

 • Stenar. Det kan tyckas vara något av det vanligaste i hela världen, men när man tittar närmare på stenar märker man hur enormt stor skillnad det är på olika sorter. Det bästa är att de är lätta att få tag på! 
 • Vatten. Även om du inte ser det med blotta ögat kan det finnas mycket spännande att titta på i vatten om du använder ett mikroskop. Gör ett experiment där du först tittar på kranvatten och sedan vatten från en vattenpöl. Förhoppningsvis är det stor skillnad! 
 • Insekter och fjärilar. Om en skalbagge var stor som en hund, hur skulle det kännas att klappa den då? Det är en av många frågor man ställer sig när man zoomar in på insekter och märker att de har väldigt häftiga ytor. 
 • Hår. Undrar du hur ditt hår mår? Checka om det behöver en extra inpackning i mikroskopet! 
 • Limmet på en post-it-lapp. Detta eller vilket lim som helst har aldrig sett så klibbigt ut som när du ser det på nära håll! 
 • Nagel. Naglar ser riktigt häftiga ut när man ser dem på riktigt nära håll. Passa på att spara en nästa gång du klipper naglarna för att kunna studera den ordentligt. 
   

Dessa små experiment är helt gratis när du väl har ditt mikroskop och är ärligt talat minst lika roliga för vuxna som för barn! Med ett mikroskop öppnas en helt ny värld, och man kan verkligen få en helt ny uppskattning för helt vardagliga objekt.

Vem uppfann mikroskopet?

Man vet inte exakt vem det var som uppfann mikroskopet. Det kan ha varit Galileo Galilei, men det kan också ha varit ubåtens uppfinnare, Cornelius Drebbel eller en far- och sonduo från Holland som hette Hans och Zacharias Jansen. Att det var fler som ville göra anspråk för uppfinningen är inte så konstigt, eftersom det verkligen var en revolutionerande uppfinning. Det vi vet med säkerhet är att mikroskopet uppfanns på 1600-talet (eller eventuellt sent 1500-tal), och att det sedan dess har varit ett viktigt redskap i vetenskapens namn.

Utan mikroskopet är det många saker vi inte hade kunnat ta reda på. Det har inte bara avslöjat intressanta fakta, utan har verkligen räddat liv då det har gjort det möjligt att bota sjukdomar, utföra en fosterdiagnos för att upptäcka olika kromosomala avvikelser och mycket annat. Till exempel hade vi inte vetat:
 

 • Hur befruktning hos människor och djur går till
 • Hur bakterier och virus sprids och fungerar
 • Hur jäsningsprocessen fungerar när man bakar bröd
 • Vad kvalster är
   

Dessa saker kan verka helt självklara för oss idag, men faktum är att hade inte mikroskopet uppfunnits så hade vi inte haft en aning om dessa saker som vi alla lär oss tidigt i skolan nu för tiden. Vi kan verkligen vara glada för att vi har mikroskopet!

Två typer av mikroskop

Det finns främst två kategorier av mikroskop, med olika underkategorier. Dels så finns det monokulära mikroskop och så finns det stereomikroskop. Med monomikroskop kan du titta med ett öga, och med stereo kan du titta med båda ögonen. 

Om du ska titta länge och använda mikroskopet ofta är det smart att köpa ett stereomikroskop. Men eftersom dessa är något dyrare än ett monomikroskop, kan det vara en bra idé att köpa ett monokulärt om du är nybörjare eller inte kommer att använda det så ofta.

Både mono- och stereomikroskop finns att få som analoga eller digitala. Vi har även USB mikroskop som ansluts enkelt till din dator, och då är det ofta möjligt att både ta bilder och filma med det. Detta kan vara viktigt om du använder mikroskopet i arbetet eller kanske behöver dokumentera dina upptäckter för ett skolarbete. Det kan också vara bra om du hittar något mikroskopiskt som är så fint att du vill göra konst av det. 

Mikroskopset för barn och nybörjare

Ett mikroskopset är ett perfekt alternativ för barn eller nybörjare, oavsett ålder. Vi har mikroskopset där du får allt du behöver för att komma igång med din nya hobby, såsom koppar, täckglas, pincett och reservlampa.

Vi säljer visserligen tillbehör till mikroskop också, men när man är nybörjare kan det vara väldigt skönt att få allt man behöver i samma paket. Vi förstår att man gärna vill sätta igång direkt, och inte missa något viktigt tillbehör. Allt du behöver göra för att komma igång är helt enkelt att hitta något intressant att titta på, men det brukar inte vara särskilt svårt! 

Professionella mikroskop för avancerad nivå

Om du letar efter avancerat mikroskop som ska användas professionellt på t.ex. gymnasier, universitet eller av veterinärer har vi även några modeller som är utarbetade för fackmässigt bruk. 

Eftersom dessa kräver mer av användaren och samtidigt kostar mer än de vanligare modellerna, vill vi poängtera att du mer än gärna får höra av dig till oss för personlig rådgivning. Vi kan hjälpa dig att hitta precis det mikroskop som bäst fyller dina behov. Det finns inga dumma frågor, så det är bara att höra av sig! 

Mikroskop för alla användningsområden

Det spelar ingen roll om du är nybörjare, behöver ett billigt teleskop, vill prova på en ny hobby eller arbetar med mikroskop dagligen. Vi har sett till att fylla vårt sortiment med mikroskop för alla behov och användningsområden. För dig som förälder har vi särskilda set och mikroskop för barn, där ni får allt ni behöver för att sätta igång. Mikroskop stimulerar verkligen barns kunskapstörst, och uppmuntrar dem att göra något annat än att sitta stilla med surfplatta eller tv-spel. 

De allra vanligaste föremål kan bli intressanta när man zoomar in tillräckligt mycket. Plötsligt kommer du att se på din omvärld med helt nya ögon! Att sitta och titta i ett mikroskop kan vara en väldigt avkopplande och meditativ hobby, som ger perspektiv på saker och ting – precis vad vi alla behöver!

Vi hoppas att du hittar rätt mikroskop för dig hos oss, och glöm inte att du är varmt välkommen att ställa fråor om våra mikroskop och hur de används. Vi guidar dig gärna rätt i mikroskopsdjungeln så att du kan vara riktigt nöjd med ditt köp hos oss!