• 14 dagars ångerrätt
 • Vi har eget Lager
 • Beställ online 24/7

Mikroskop

Ordet mikroskop kommer från grekiskan och är en sammansättning av orden mikrós, som betyder ”litet” och skópos, som betyder ”iaktager”. En väldigt passande beskrivning av ett instrument som används för att titta på det allra minsta!
 

Man vet inte exakt vem det var som uppfann mikroskopet. Det kan ha varit Galileo Galilei, men det kan också ha varit ubåtens uppfinnare, Cornelius Drebbel eller en far- och sonduo från Holland som hette Hans och Zacharias Jansen. Det är kanske inte så konstigt att det var några stycken som ville göra anspråk på att ha uppfunnit mikroskopet eftersom det verkligen var en revolutionerande uppfinning. 
 

Det vi vet med säkerhet är att mikroskopet uppfanns på 1600-talet (eller eventuellt sent 1500-tal), och sedan dess har det varit ett viktigt redskap i vetenskapens namn.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

Mikroskopet – en nyttig uppfinning

Utan mikroskopet är det många saker vi inte hade kunnat ta reda på. Det har inte bara avslöjat intressanta fakta, utan har verkligen räddat liv då det har gjort det möjligt att bota sjukdomar, fosterdiagnos för att upptäcka olika kromosomala avvikelser och mycket annat. Till exempel hade vi inte vetat:
 

 • Hur befruktning hos människor och djur går till
 • Hur bakterier och virus sprids och fungerar
 • Hur jäsningsprocessen fungerar när man bakar bröd
 • Vad kvalster är
   

Dessa saker kan verka helt självklara för oss idag, men faktum är att hade inte mikroskopet uppfunnits så hade vi inte haft en aning om dessa saker som vi alla lär oss tidigt i skolan nu för tiden. Vi kan verkligen vara glada för att vi har mikroskopet. 

Mikroskopi för hobbyisten

Även om vi redan känner till en hel del grundläggande vetenskap tack vare mikroskopet så är det få som verkligen har fått en chans att testa på att använda ett mikroskop. Visst, man kanske någon gång i skolan fick titta på ett löv eller något liknande, men det finns så mycket mer att upptäcka. När du har köpt ditt mikroskop, varför inte titta närmare på följande saker: 
 

 • Stenar. Det kan tyckas vara något av det allra vanligaste i hela världen, men när man tittar närmare på stenar märker man hur enormt stor skillnad det är på olika sorter. Det bästa är att de är lätta att få tag på! 
 • Vatten. Även om du inte ser det med blotta ögat kan det finnas mycket spännande att titta på i vatten om du använder ett mikroskop. Gör ett experiment där du först tittar på kranvatten och sedan vatten från en vattenpöl. Förhoppningsvis är det stor skillnad! 
 • Insekter och fjärilar. Om en skalbagge var stor som en hund, hur skulle det kännas att klappa den då? Det är en av många frågor man ställer sig när man zoomar in på insekter och märker att de har väldigt häftiga ytor. 
 • Hår. Undrar du hur ditt hår mår? Checka om det behöver en extra inpackning i mikroskopet! 
 • Limmet på en post-it-lapp. Detta eller vilket lim som helst har aldrig sett så klibbigt ut som när du ser det på nära håll! 
 • Nagel. Naglar ser riktigt häftiga ut när man ser dem på riktigt nära håll. Passa på att spara en nästa gång du klipper naglarna för att kunna studera den ordentligt. 
   

Dessa små experiment är helt gratis när du väl har ditt mikroskop och är ärligt talat minst lika roliga för vuxna som för barn! Med ett mikroskop öppnas en helt ny värld, och man kan verkligen få en helt ny uppskattning för helt vardagliga objekt.

Två typer av mikroskop

Det finns främst två kategorier av mikroskop, med olika underkategorier. Dels så finns det monomikroskop och så finns det stereomikroskop. Med monomikroskop kan du titta med ett öga, och med stereo kan du titta med båda ögonen. 
 

Om du ska titta länge och använda mikroskopet ofta är det smart att köpa ett stereomikroskop. Men eftersom dessa är något dyrare än monomikroskopen kan det vara en bra idé att köpa ett mono om du kanske precis ska sätta igång med mikroskopi eller om du inte kommer att använda det så ofta. 
 

Både mono- och stereomikroskop finns att få som analoga eller digitala. Vissa mikroskop ansluts enkelt till en dator via USB och då är det ofta möjligt att både ta bilder och filma med det. Detta kan vara viktigt om du använder mikroskopet i arbetet eller kanske behöver dokumentera dina upptäckter för ett skolarbete. Det kan också vara bra om du hittar något mikroskopiskt som är så fint att du vill göra konst av det. 

Mikroskopset för dig som vill komma igång

Oavsett om det är du som vuxen som vill börja med mikroskopi eller om du vill köpa ett mikroskop till ditt barn så är våra mikroskopset ett utmärkt alternativ. Vi har set där du får allt du behöver för att kunna starta, såsom koppar, däckglas, pincett och reservlampa.
 

Vi säljer visserligen tillbehör till mikroskop också, men särskilt när man är nybörjare kan det vara väldigt skönt att få allt man behöver för att sätta igång i ett paket så att man inte missar något viktigt. Allt du behöver göra är bara att hitta något intressant att titta på, men det brukar inte vara särskilt svårt! 

Mikroskop för avancerad nivå

Om du letar efter mikroskop som ska användas kanske på gymnasier eller andra utbildningar, eller av exempelvis veterinärer så har vi även några modeller som är mer avancerade och som är utarbetade för yrkesfolk. 
 

Eftersom dessa kräver mer av användaren och samtidigt kostar mer än de vanligare modellerna vill vi poängtera att du mer än gärna får höra av dig till oss för personlig rådgivning, så att vi kan hjälpa dig att hitta just det mikroskop som bäst fyller dina behov. Det finns inga dumma frågor, så det är bara att höra av sig! 

Mikroskop för alla användningsområden

Det spelar ingen roll om du bara vill lägga max en femhundring på ett mikroskop för att testa mikroskopi som hobby eller om du arbetar med mikroskop dagligen, vi har sett till att fylla vårt sortiment med mikroskop som täcker allas behov. 
 

För dig som är förälder har vi också särskilda mikroskopset för barn där ni får allt ni behöver för att sätta igång. Detta är verkligen något som stimulerar barns kunskapstörst och uppmuntrar dem att göra något annat än sitta och spela tv-spel.
 

Du behöver aldrig tänka att du inte har något att titta på i ditt mikroskop, då även de vanligaste föremål kan bli riktigt intressanta när man zoomar in på dem. Plötsligt kommer du att se på din omvärld helt annorlunda. Att sitta och titta i ett mikroskop kan vara en väldigt avkopplande hobby som ger perspektiv på saker och ting och som är avstressande – precis vad vi alla behöver!
 

Vi hoppas att du ska finna rätt mikroskop för dig hos oss. Och glöm inte att du är varmt välkommen med dina frågor om våra mikroskop och hur de används. Vi guidar dig gärna rätt i mikroskopsdjungeln så att du kan vara riktigt nöjd med ditt köp hos oss! 

Trustpilot