• Betala säkert med Klarna
  • Leverans inom 3-5 arbetsdagar
  • 5 stjärnor på Trustpilot

Guide till stjärnkikare

Ska du köpa ditt första stjärnkikare, även kallat teleskop, eller ska du ge ett teleskop i gåva? Stjärnkikare eller teleskop täcker samma produkt. Kikkertlands stjärnguide kan hjälpa dig att välja rätt stjärnkikare. Vår teleskop guide visar dig vad du ska leta efter när du köper nytt teleskop. 

Du är naturligtvis alltid välkommen att skriva til os (info@kikkertland.se)

Hur man väljer rätt stjärnkikare

Är du en nybörjare, har vi en kategori med nybörjarteleskop. Här är ett urval som passar nybörjare i olika prisklasser. Om du har god erfarenhet av astronomi kan vi rekommendera att få råd från våra experter för att hitta rätt kikare för dig. Med över 30 års erfarenhet kommer Kikkertlands experter att kunna vägleda dig på bästa möjliga sätt. Oavsett om du är nybörjare i astronomi eller erfaren, är det viktigt att hitta en kikare som bäst passar dina behov.

  • Är du nybörjare eller erfaren?
  • Är det för barn eller vuxna?
  • Vilka objekt kommer du att kunna se?
  • Borde det vara ett datorstyrt eller manuellt styrt teleskop?
  • Vill du ta bilder med teleskopet?

Vilken kikare ska jag köpa till mitt barn?

När du köper ett teleskop till ett barn är det bra att tänka på om barnet ska kunna använda teleskopet själv, eller om det är något ni ska göra tillsammans.

För de minsta skulle vi dock alltid rekommendera att de tar hjälp av en vuxen att hitta föremålen på himlen. Dessutom skulle vi rekommendera ett linteleskop, då detta är enkelt och snabbt att komma igång med och inte kräver förkunskaper. Linsteleskop kan även användas under dagen för landskapsobservationer, och är därför perfekta för barn, så att de också kan njuta av det under de ljusa månaderna. Linsteleskop har även en högervänd bild, den är dock spegelvänd (höger/vänster).

Här är några förslag: Starfinder 60, Astromaster 70, Mercury 60, Mercury 70.

Datorstyrd, wifi eller manuellt styrd teleskop

Ett manuellt styrt teleskop - här måste du själv hitta objektet, som t.ex. månen, galaxerna eller nebulosorna. Det kommer att vara en fördel att ha en app där du kan se var de olika planeterna etc. finns på natthimlen. Det är också fördelaktigt att ladda ner ett stjärnprogram som Stellarium eller använd Gyldendals stjärnkarta där du kan se stjärnkonstellationer.

Det krävs tålamod för att hitta föremål på natthimlen. Var noga med att peka på ett objekt när du använder kikaren.

Med ett datorstyrt / datakontrollerat eller wifi-kontrollerat teleskop hjälper teleskopet dig att hitta det föremål du vill observera. Datorstyrda teleskop har en handkontroll med en databas där de olika objekten är inbäddade. Ett wifi-styrt teleskop styrs med en app på din smartphone eller tablet och du styr teleskopet via detta.

Astrofoto med teleskop

Detta är ganska avancerat och inte riktigt enkelt. Det är möjligt att ta bilder av månen och planeterna via din smartphone, för att hålla smarttelefonen helt still en smarttelefonadapter används ofta.

En planetkamera kan också användas av nybörjare till månen och planeterna. Om bilder ska tas med långvarig exponering, till exempel av stjärnor och nebulosor, måste teleskopet ha motorstyrning.

Populära stjärnkikare

Nedan guidar vi dig på bästa möjliga sätt och hänvisar till populära teleskopmodeller.
 

Starfinder 60Mercury 60

Våra populära Starfinder 60 och Mercury 60 teleskop börjar från ca. 7 år och uppåt. Ett prisvärt teleskop för att komma igång. Månen kan verkligen studeras noggrant och planeterna ses som små skivor. De 4 månarna av Jupitor kan ses. Båda teleskopen kan också användas för landskapsobservation. Starfinder 60 teleskopet från Viewlux kommer med ett stabil stativ och flera olika okular, så att du kan få en förstoring på upp till 300x.
 

Mercury 70 og Astromaster 70

Här ses månen och planeterna som en skiva och Jupitors 4 månar kan observeras. Rörets diameter är något större, nämligen 80 mm, och samlar mer ljus.
 

Astromaster 114 EQ och Astromaster 130 EQ

Dessa teleskop är ett bra semi-professionellt teleskop. Månen och kratrarna kan studeras noggrant. Nu kan de första detaljerna om planeter som Jupitor och Mars ses. Dessa teleskop är klassiska spegelteleskop. Stjärnnebulosor kan ses och vissa galaxer känns igen som små fläckar. Skuggorna från de större Jupiter-månarna kan ses på Jupitor. Rörets storlek är nästan allt och med ett 130 mm rör samlar teleskopet mer ljus än till exempel ett 114 mm-teleskop. Dessa teleskop har ett kraftfullare fäste och är mycket stabila (och också tyngre). Kratrar på månen kan studeras i detalj. De första detaljerna kan ses på Jupitor och Mars. Nebulosor är imponerande. Galaxer erkänns fortfarande som sådana fläckar. Skuggan från Jupiters månar ses på planeten, som ses som en skiva. Båda Astromaster 114 mm och 130 mm från Celestron levereras med motor, vilket gör det möjligt för teleskopet att följa objektet.
 

Star Discovery 150i, Explorer 150

150 mm röret samlar mycket ljus och gör observationer av natthimlen ännu roligare. Många detaljer om månen och planeterna. Jupitors ränder visar mer struktur i lugn luft. Uppdelningen av Saturnus ringar är nu synlig. De ljusa stjärnklusterna ses mer detaljerat och nebulosorna får mer form.
 

Explorer 200 og Explorer 250

Här är vad du behöver för att bli seriös om hobbyastronomi. Teleskopet har en stor 200 mm bländare som samlar mycket ljus och med ett stabilt EQ5-stativ står det säkert. Explorer 200 kan väljas med olika fästen för. Med en motor är teleskopet lämpligt för astrofotografering. Teleskopet är relativt tungt.

Med Explorer 200 mm blir nebulosor mer intressanta. Stjärnkluster är väl synliga. Ljusa galaxer - spiralarmar kan ses här. Många detaljer om månen och planeterna. Jupitors ränder - här kan strukturer ses i lugn luft, den stora röda fläcken är synlig. Saturnus ringar är tydligt uppdelade och upp till 5 av Saturnus månar kan ses.
 

Skyliner 200 och andra stora dobsonians.

Med ett Dobsonian-teleskop får du kikare med utmärkt prestanda till ett lågt pris. Teleskopet är snabbt och enkelt att installera.
Teleskopet kan vridas via basen som teleskopet är monterat på. De stora dobsonians-modellerna 200mm och 250mm är lämpliga för att observera månen och planeterna, såväl som Deep Sky-objekt. Här erhålls en "wow" -effekt.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}