• 14 dagars ångerrätt
 • Vi har eget Lager
 • Beställ online 24/7

Kikare

På Kikkertland har vi kikare för alla tillfällen och behov! Här hittar du ett stort utbud av handkikare till bland annat ornitologer, jägare och friluftsliv. Kikare kommer i i många olika designer och storlekar, där varje modell har sina egna fördelar och funktioner för sitt specifika användningsområde. Därför hittar du även en stor variation av förstoringar hos oss, som passar till diverse motiv, ändamål och situationer.

Behöver du hjälp att hitta rätt kikare står vi på Kikkertland redo att besvara frågor och ge kvalificerad rådgivning. 

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

Stort utbud av kikare

Här har vi samlat hela vårt sortiment av handkikare till varje ändamål. Du kan alltid räkna med att hitta det du letar efter hos Kikkertland, oavsett om du ska på teater, ut och jaga eller använda en
kikare med avståndsmätare. Hos oss kan du utforska kategorier som: 

Nedanför har vi även samlat värdefull information kring de faktorer du bör vara uppmärksam på när du väljer din nya kikare. Bläddra runt bland vårt breda sortiment av kikare, och klicka hem den handkikare du känner dig sakna hos Kikkertland idag!

Så väljer du rätt kikare

Att välja rätt kikare och modell till just dina behov är inte alltid det lättaste, särskilt om du står utan facklig vägledning. När det kommer till kritan är en handkikare är så mycket mer än bara en kikare. Beroende på vad du tänkt använda din kikare till, bör du välja en som är speciellt ägnad för just det området. 

Det finns många olike begrepp och uttryck i djungeln av kikare, vilket ibland kan göra valet ännu svårare och förvirrande. Men kom ihåg att de allra flesta av dessa begrepp och uttryck finns där för att hjälpa dig att göra rätt val. Då gäller det förstås att lära sig vad de viktigaste begreppen betyder:

 • Förstoring
 • Objektivdiameter
 • Coating (antireflexbehandling)

Du kan läsa mer om dessa tre begrepp nedanför. Ta också gärna en titt på vår guide till kikare här!

Vad betyder förstoring?

Förstoring är den första egenskapen du ska titta efter när du väljer kikare för ditt specifika behov. ”Förstoring” är ett uttryck som står för hur många gånger en kikare förstorar det objekt du fokuserar på. Som ett exempel kommer en kikare med 10x förstoring få objekt på 100 meters avstånd att se ut som om de endast vore 10 meter från dig. 

Ska du använda din kikare på sjön eller inom sjöfart rekommenderar vi en kikare med 7x förstoring. För fågelskådning i naturen är en kikare med 8x eller 10x förstoring bäst, vilket även gäller vid jakt. 

Vid en förstoring på 12x kommer den allra minsta skakning påverka bilden en hel del. Därför bör du bara välja 12x förstoring om du har mycket stabila och säkra händer eller ett stativ. 

Vad betyder objektivdiameter?

”Objektivdiameter” är ett uttryck som står för kikarens ljusstyrka och skymningsvärde - alltså hur bra kikaren är i en mörkare omgivning. Ju flera millimeter i objektivdiameter, ju mer ljus släpps in. Det ger en bättre ljusstyrka samt skymningsvärde. Dock är alltid objektivet tillverkat av glas, vilket betyder att en större objektivdiameter ger en tyngre kikare. Därför bör avgöra om du hellre vill ha en lätt och kompakt kikare, eller en som är lite tyngre men fungerar bättre under sämre ljusförhållanden. 

En typisk objektivdiameter för handkikare är 42 millimeter, men du kan få modeller ned till 21 mm och upp till 50 och 56 mm. 

Vad betyder coating? 

”Coating” är ett uttryck som står för vilken slags antireflexbehandling som kikarens lins har. Kikarens coating har alltså stor betydelse för hur pass klar bilden är när du tittar genom den. De olika typerna av coating är: 

 • Coated: Ett lager på en lins.
 • Fully Coated: Ett lager på alla luft-till-glas ytor.
 • Multi Coated: Flere lager på en lins.
 • Fully Multi Coated: Flera lager på alla luft-till-glas ytor. 

Många tillverkare har dock utvecklat sin egen typ av coating, vilket kan göra dem svårare att förhålla sig till. Skulle du snubbla över en handkikare med en speciell typ av coating från ett av toppmärkena som Zeiss, Jaeger eller Nikon kan du däremot alltid förvänta dig glas i en sublim kvalitet. 

Kikkertland: Kikare för alla tillfällen

Vi har ett helt universum av handkikare här på Kikkertland! Utöver vårt primära sortiment av handhållna kikare har vi även många andra typer av kikare, utrustning och tillbehör, såsom: 

Hos oss hittar du kikare för varje behov som kommer i många olika storlekar och designer. Varje kikare har sina egna fördelar, och att hitta rätt modell för rätt tillfälle kan lätt kännas som en djungel. Därför är du alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor eller behöver rådgivning. 

Jaktkikare, naturkikare och mycket annat

Handkikare skapar inte bara glädje hos dedikerade naturmänniskor och friluftlivsentusiaster. Även om du inte är så mycket för att utforska utelivet, gå på jakt eller något annat, kan du oavsett få stor glädje av en kikare eller någon av våra andra produkter här på Kikkertland. Vare sig du ska ut på vandring i bergen, på spännande safari eller en härlig kryssning kan en kikare göra stor skillnad för din upplevelse. Ska du använda din kikare till flera olika saker kan du med fördel investera i en all-round kikare.

Hos oss på Kikkertland finns det inga gränser för vilken kikare, eller annan utrustning, som kan hjälpa dig att se även den minsta lilla detalj klarare. Du kan bland annat:

 • Se närmare på den vackra natthimlen med ett teleskop
 • Undersöka det du hittar i naturen med ett mikroskop
 • Se närmare på text med ett förstoringsglas
 • Lysa upp i mörkret med en ficklampa
 • Göra naturupplevelsen lättare med rätt tillbehör

Starta ditt nästa äventyr hos Kikkertland genom att bläddra runt bland vårt breda varusortiment, och klicka hem det du tycker dig sakna genom oss.  
 

Trustpilot