• 14 dagars ångerrätt
 • Vi har eget Lager
 • Beställ online 24/7

Kikare

Oavsett vilken slags kikare du letar efter och vad du tänkt använda den till, hittar du garanterat det du söker efter hos oss. Vi har ett brett urval och ett nästintill komplett sortiment av olika sorter och modeller. Fågelkikare och naturkikare, jaktkikare, marin-, och båtkikare, teaterkikare, monokikare, nattkikare, kikare för barn och till och med kikare som mäter avstånd.

 

Förutom de olika modellerna har vi även alla tillbehör du behöver för att hålla din kikare i toppform och få ut mest möjliga prestanda. Bland våra tillbehör för kikare hittar du allt från remmar och väskor till linsskydd och rengöringskit.

 

Oberoende av vad ändamålet är kan du räkna med att vi har en kikare för just dina behov. Några av våra noggrant utvalda märken är Zeiss, Jaeger, Nikon, Vortex, Viewlux, Asphen och många, många fler. Du kan läsa mer om varje typ av kikare vid att klicka på den kategori du är intresserad av nedan. Är du osäker på vilken slags kikare just du behöver har vi listat tips och råd om kikarnas användningsområden, hur man väljer rätt kikare och vad skillnaderna mellan de olika sorterna är längst ned på sidan. 

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

Att välja kikare

Att välja rätt kikare är inte alltid lätt. Du måste först utgå från dig och dina behov. Är det en kikare till barnen är det inte så svårt, då behöver den bara vara lite mindre och möjligen mer stöttålig än andra kikare. Ska du däremot ha en till dig själv eller ge bort en kikare i present till någon annan blir det lite svårare.

Det finns en hel del kategorier att välja mellan;

 

 • Fågel-, och naturkikare

 • Jaktkikare

 • All-aroundkikare

 • Kikare till barn

 • Kompakt-, och minikikare

 • Teaterkikare

 • Marin-, och båtkikare

 • Monokikare

 • Observationskikare

 • Nattkikare

 • Digitalkikare

 • Termiska kikare

 • Golfkikare

 • Mässingkikare


Helt enkelt en djungel av kikare. Vissa av dem är givna efter namnet, men vad gör du om du vill ha en kikare för både
fågelskådning och golf? Man kan såklart välja en av varje, men det bästa är att läsa på om kikarens egenskaper innan man gör valet. På så vis slipper du kanske att köpa två olika. 

Kikare för alla tillfällen

Alla kikare är konstruerade för ett speciellt syfte. Alla handkikare fungerar i praktiken på samma sätt och skiljer sig från tub- och teleskopkikare som monteras på stativ. Oavsett användningsområde så rekommenderar vi att du väljer en kikare som är tillverkad för just det ändamål som du vill använda den för. Vill du ha en kikare med dig på havet? Välj en marinkikare. Vill du titta på stjärnorna? Välj en kikare som står på stativ så det blir enklare att hitta det du letar efter på stjärnhimlen. 
 
Det spelar ingen roll om du är friluftsmänniska, en stjänrskådare eller en person som gillar teater. Vi kikare för alla syften och tillfällen. Det enda du egentligen behöver ha koll på för att veta vad du ska leta efter är begreppen som används. Förstoring exempelvis, är hur mycket kikaren faktiskt förstorar objektet du tittar på. Beroende på vad du vill fokusera på, i vilket sammanhang och i vilken miljö du befinner dig i finns de lite riktlinjer att gå efter. Är du nyfiken eller vill veta mer kan du läsa om varje kikares egenskaper under den specifika kategorin ovanför.

 

Ett exempel: Ser du 8x42 under en kikare står den första siffran för hur mycket kikaren förstorar, och den andra står för linsens diameter. Linsdiametern har stor betydelse om du vill få en ljus bild. Detta är till exempel inte optimalt på havet, medan det passar perfekt i skogen vid skymning. En större lins betyder också att kikaren väger mer och kanske är mer otymplig. 

Kikarens användningsområde

Kikare kommer i massor av former och utföranden, och det är bara fantasin som sätter gränser när du ska välja bland dem. Det finns naturligtvis både fördelar och nackdelar med alla kikare. Vissa tillfällen är det ett nöje att bara att kika runt på sin omgivning, medan man i andra faktiskt har ett syfte med kikaren. Att se världen genom en riktigt bra kikare är en upplevelse i sig och ju mer funktioner kikaren har, desto roligare blir det såklart. Hos oss hittar du till och med kikare som är gjorda för att ha med sig när man går på teater. Men som sagt kommer alla kategorier med en liten beskrivning av vad just den sortens kikare används bäst för. Så ta en kopp kaffe och kika runt, chansen är stor för att du hittar precis den kikare som just du behöver.
 

Kikare för jakt och friluftsliv och marin-, och båtkikare är de modeller som användare ofta kräver mest av. De behöver fungera i alla väder och i alla ljus. Men även hobbyutövare behöver bra kikare. Väljer man rätt kan en handkikare hålla i flera år utan att man behöver göra något speciellt, mer än att skydda den mot regn och stötar (det vill säga om den inte är vattentålig). Glädjen och nyttan man kan få av rätt kikare vid rätt tillfällen är svårslagen. Även barn kan ha stor uppskattning av en kikare. Den öppnar en helt ny värld där både djur och natur kommer nära, fast på avstånd. Vilket barn har inte tittat på fåglar eller andra djur genom en kikare när tillfället har getts? 

Kikare för både barn och vuxna

Vissa barn kan hålla sig själva underhållna i timmar genom att bara spana runt när de har sin kikare med sig. Detta gäller självklart även vuxna människor! Man behöver verkligen inte vara en dedikerad naturälskare eller ens en friluftsmänniska för att ha behov av en kikare. Många använder en handkikare på semestern, på teatern eller bara för att kunna ha koll på sina egna marker eller trädgårdar. På Kikkertland finns en mängd roliga kikare och tillbehör till dem.
 
Golfälskare är också en kategori av människor som inte kan vara utan en riktigt bra kikare. Golfare behöver ha koll på var bollen hamnar, och beroende på hur långt man slår kan det vara ganska svårt att se med blotta ögat. Det skulle vara väldigt tråkigt att missa en hole-in-one! Här på Kikkertland kan du även beställa en avståndsmätare, som är det perfekta tillbehöret för golfare. Vem vill inte veta hur långt det är till hålet och hur långt man faktiskt slagit?

Vad är skillnaden mellan en kikare och en annan?

Det som framförallt kan skilja sig mellan olika kikare är priset. Precis som med det mesta man köper idag, får man det man betalar för. Optiken blir bättre ju mer du lägger på din nya kikare. Dock bör du även fundera på vad du ska ha kikaren till, och om den verkligen behöver vara bra på allt. Om du bara behöver en kikare för att se om djuren har det bra i sina hagar en bit bort kanske du inte behöver en kikare i toppkvalitet, utan du kan säkert nöja dig med en i de lägre prisklasserna. Är du istället en båtmänniska som är beroende av bra sikt på sjön eller i havet, skulle vi i många fall rekommendera att du spenderar lite extra. Detta för att få funktionerna du verkligen behöver ha för att vara säker på vattnet. Ju dyrare kikaren är desto bättre optik får du. Med bra optik menas det att du får en klarare och ljusare bild även i sämre ljus, till exempel i skymning eller gryning.
 
Många experter hävdar att, om man ska ha en bra kikare som tål det mesta, så ska man i alla fall lägga runt 2000 kr på en kikare. Då får du oftast en kikare som fungerar bra i alla väder och inte sviker dig om det skulle hända något. Men självklart finns det modeller för både betydligt mindre pris, och betydligt mer.

 

Graden av förstoring är också något som skiljer kikarna åt. Behöver du se bra på mycket långa avstånd så är ofta ljusinsläppet lite sämre eftersom fokuset ligger på att ge en bra fokuserad bild. En kikare med högre fokus på långt håll är också ofta tyngre än en som inte har riktigt så stor förstoring. Ibland blir användare besvikna på sin kikare just för att de köpt en för stor eller för tung kikare som är svår att ha med sig. Tänk därför även på vilket användningsområde just du behöver din kikare för. Det skulle vara tråkigt om du köpte en kikare som är tung och klumpig om den inte fyller funktionen som du tänkt ha den till. Det kanske räcker med en kompakt kikare istället för en handkikare? Eller kanske det är tvärt om, och det till och med är en tubkikare som behövs när du vill kunna titta länge på olika föremål. Eftersom tubkikaren monteras på ett stativ har den extremt bra fokus tack vare sin stora lins och kraftiga förstoring.  
 
Vi hoppas därmed att du har vad du behöver, och att vi har gjort det lite enklare för dig att välja rätt kikare för just dina behov.

 

Om du vill veta mer eller behöver en mer detaljerad hjälp kan du ta en titt på vår guide till kikare
 

Trustpilot