• 14 dagars ångerrätt
  • Vi har eget Lager
  • Beställ online 24/7

Kikare

Gillar du fågelskådning? Är du jägare och behöver mörkerseende? Eller du är bara trött på att sitta för långt bort på teatern? Oavsett vad ändamålet är kan du räkna med att vi har en kikare för just dina behov. Vi har ett stort urval kikare för t.ex. fåglar, natur, jakt, resor, barn eller till sjön. Vi har även tillbehör till din kikare oavsett vilken du väljer. 

 

Här på kikkertland.se hittar du ett brett urval av kikare för alla ändamål. Utforska märken som Zeiss, Jaeger, Nikon, Vortex, Viewlux, Asphen och hitta precis rätt kikare.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

Att välja kikare

Att välja kikare är inte helt lätt. Du måste först utgå från dina egna behov. Är det en kikare till barnen är det ju inte så svårt, den kanske behöver bara vara lite mindre och möjligen mer stöttålig än andra kikare.  Men om det är till dig själv eller rentav en present blir det lite svårare. Det finns ju en del kategorier. Fågel och natur, Jakt, All around, Barn, Kompakt- och mini, Teater, Marin- och båt, Mono, Observation, Natt, Digital, Termisk, Golf och Mässing. Helt enkelt en djungel. Vissa av dem är ju givna utefter namnet, men vad gör du om du gillar både fågelskådning och golf? Man kan ju såklart välja en av varje, men det bästa är att läsa på om kikarens egenskap och kanske slippa köpa olika.
 
Alla kikare är ju konstruerade för ett speciellt syfte. Alla handkikare fungerar i praktiken på samma sätt och skiljer sig från tub- och teleskopkikare som monteras på stativ. Men oavsett användningsområde så rekommenderar vi att du väljer en kikare för just ändamålet. Vill du ha en kikare med dig på havet så välj en marinkikare och vill du titta på stjärnorna så välj en som står på stativ så du kan hitta precis det du letar efter på stjärnhimlen.
 
Är du ingen friluftsmänniska utan kanske mer av en teater eller till och med stjärnskådare så har vi kikare som passar till detta också. Det enda du egentligen behöver ha koll på för att veta vad du ska leta efter är begreppen som används. Förstoring exempelvis, det är hur mycket kikaren faktiskt förstorar objektet du tittar på. Beroende på vad du vill fokusera på eller i vilket sammanhang och i vilken miljö du befinner dig i finns lite riktlinjer att gå efter. Mer om detta kan du läsa under varje kategori av kikare. Om du exempelvis ser 8x42 under en kikare så är första siffran hur mycket kikaren förstorar och den andra står för linsdiametern. Linsens diameter har stor betydelse om du vill få en ljus bild. På havet exempelvis är detta inte optimalt, medan det kanske passar perfekt i skogen vid skymning. En större lins betyder också att kikaren väger mer och kanske är mer otymplig. 

Användningsområden

Kikare kommer i massor av utföranden och former och det är bara fantasin som sätter gränser när du väljer bland dem. Alla har också både fördelar och nackdelar. Ibland är det bara roligt att kika runt, medan man ibland faktiskt har ett syfte med kikaren. Att se världen genom en riktigt bra kikare är en verkligt rolig upplevelse och ju mer funktioner kikaren har desto roligare blir det såklart. Hos oss hittar du till och med kikare för att kunna ha med på teater. Men som sagt, alla kategorier kommer med en liten beskrivning av vad just den kategorin av kikare är bra till. Så ta en kopp kaffe och kika runt så hittar du garanterat exakt en sådan kikare som just du behöver.
 
Jakt och friluftsliv, eller marina kikare är de som människor ofta kräver mest av. De behöver fungera i alla väder och i alla ljus. Men även vanliga personer vill ju ha en bra kikare. Väljer man rätt håller en handkikare i flera år utan att man behöver göra något speciellt mer än att skydda den mot regn och stötar, det vill säga om den inte är vattentålig. Användningsområdena och glädjen man kan få ut av en kikare vid alla tillfällen är svårslagna. Även barn brukar uppskatta kikare eftersom den öppnar en ny värld där de kan komma både djur och natur nära fast på avstånd. Vilket barn har inte tittat på fåglar eller andra djur genom en kikare när tillfället har getts? 


Vissa barn kan ha kikaren med sig och hålla sig underhållna i timmar genom att bara spana runt. Detta gäller självklart även vuxna människor!  Man behöver verkligen inte vara en dedikerad naturälskare eller ens en friluftsmänniska för att vara i behov av en kikare. Många använder en handkikare på semestern, på teatern eller bara för att kunna kika runt lite på sina egna marker eller trädgårdar. På Kikkertland finns en mängd roliga kikare och såklart även tillbehör.
 
Golfälskare är också en kategori av människor som inte kan vara utan en riktigt bra kikare. Golfare vill ju veta var bollen hamnar och beroende på hur långt man slår är det ju ganska svårt att se med blotta ögat om man är duktig på långa slag. Det skulle vara tråkigt att göra den där hole-in-one som alla drömmer om och missa när det händer! Här kan man även beställa en avståndsmätare som det perfekta tillbehöret. Vem vill inte veta hur långt det är till hålet och hur långt man faktiskt slagit?

Vad skiljer kikarna åt?

Framförallt skiljer sig priset på olika kikare. Precis som det gäller på det mesta man köper får man vad man betalar för. Optiken blir bättre ju mer du lägger på din nya kikare. Dock ska du även fundera på vad du ska ha kikaren till och om den verkligen behöver vara bra på allt. Om du bara behöver en kikare för att se att exempelvis dina djur har det bra i sina hagar längre bort kanske du inte behöver en toppkikare utan du kan säkert nöja dig med en i de lägre prisklasserna. Är du istället en båtmänniska som är beroende av bra sikt i många fall skulle vi rekommendera att du lägger lite extra för att få funktionerna du verkligen behöver ha för säkerheten på sjön. Ju mer pengar du lägger desto bättre optik får du, det vill säga att du får en klarare och ljusare bild även i sämre ljus, till exempel i skymning eller gryning.
 
Många experter hävdar att om man ska ha en bra kikare som tål det mesta så ska man i alla fall lägga runt 2000 kr på en kikare. Då får du oftast en kikare som fungerar bra i alla väder och inte sviker dig om det skulle hända något. Men självklart finns det kikare för både betydligt mindre och betydligt mer.

 

Graden av förstoring är också något som skiljer kikarna åt. Behöver du se bra på mycket långa avstånd så är ofta ljusinsläppet lite sämre eftersom fokuset ligger på att ge en bra fokuserad bild på objektet du tittar efter. En kikare med högre fokus på långt håll är också ofta tyngre än en som inte har riktigt så stor förstoring. Ibland är människor besvikna på sin kikare just för att de köpt en för stor eller för tung kikare som är svår att ha med sig. Tänk därför även på vilket användningsområde just du behöver din kikare till. Det skulle vara tråkigt om du köpte en för stor och för tung kikare som inte fyller funktionen som du tänkt ha den till. Det kanske räcker med en kompakt kikare istället för en handkikare? Eller kanske det är tvärt om och det till och med är en tubkikare som behövs när du vill kunna titta länge på olika föremål. Eftersom den monteras på ett stativ har den också extremt bra fokus tack vare sin stora lins och kraftiga förstoring.  
 
Nu hoppas vi att du har vad du behöver för att kunna skaffa en kikare som du har glädje av.

 

Trustpilot