Barlowlinser

En barlowlins ökar förstoringen tillsammans med ditt okular. Det finns olika storlekar av barlowlinser, en 2x barlowlins fördubblar exempelvis förstoringen medan en 3x Barlow-lins tredubblar förstoringen.

Har du 1 stk barlowlins och 2 st okular har du fyra olika förstoringar, medan 1 st barlowlins tillsammans med 3 okular ger 6 olika förstoringar.

Utöver detta används barlowlinser ofta vid astrofotografering. Här ska du välja en barlowlins med kameragänga  och en T2-ring (som matchar din DSLR kamera) - så är du redo att ta bilder av olika objekt. 

En Barlowlins ökar förstoringen på teleskop

En barlowlins placeras direkt före okularet och okularet passar nu in i barlowlinsen. Att använda en barlowlins, som nu ger en högre förstoring betyder inte en bild av högre kvalitet. Bildens kvalitet beror på linsernas och teleskopets optik, inte förstoringen.

Barlowlinsen, uppkallad efter Peter Barlow, är en lins som används i samband med annan optik i ett teleskop eftersom barlowlinsen ökar den effektiva brännvidden för ett optiskt system. Det praktiska resultatet är att bilden förstoras genom att använda en barlowlins. 

En riktig barlowlins är inte ett enda glaselement eftersom det skulle ge kromatisk avvikelse och en sfärisk aberration om linsen inte är asfärisk. Många barlowlinser använder tre eller flera element för achromatisk eller apokromatisk korrigering och högre bildkvalitet.