Astronomiska Filtre

Astronomiska filter används på stjärnkikare / teleskop i allmänhet för bättre kontrastföremål som. Mån, planeter, galaxer, konstellationer i vårt solsystem och utanför vårt solsystem där dimma också kan observeras.

Med olika filter erhålls en bättre kontrast och med ett solfilter kan solen observeras säkert. Varje filterfilter beskriver fördelarna med dessa filter för ditt teleskop. 

Vad kan ett astronomifilter för ett teleskop användas till?

Teleskopfilter används vanligtvis för att förbättra kontrasten och ljusintensiteten på föremålet. Speciellt är månfiltret lämpligt att använda för observation av månen som lyser ljust på t.ex. fullmåne. När månfiltret används dimmas det starka ljuset och detaljerna visas tydligare. Månskrater kan ses bättre nu.

Light pollution filter - Ljusföroreningsfilter används för att skydda mot ljusföroreningar från stadsljus och lampor. Att använda detta filter ger en bättre bild av natthimlen.

Planetfilter fås i paket med olika färgfilter som Måne och Planet-filterpaket som f.ex från Viewlux. I lådan finns de mest användbara färgfiltren. Färgfilter i gul, grön, röd färg används särskilt när vi observerar våra närliggande planeter. Ett rött filter ger kontrast till Mars, Jupitors bälten och detaljer på Mars yta. Gult filter är särskilt lämpligt för polär mantel på Mars och för att markera röda och orange platser på planeterna Jupitor och Saturn. Grönt filter är ett av de bästa färgfilterna för detaljer om Jupitor och Saturn.

Nebula filter är lämpliga för att öka kontrasten på objekt med djup himmel - dimor utanför vårt eget solsystem. Filtret förhindrar att ljusföroreningar passerar genom filtret, medan ljuset från objektet som observeras är hinder. Objektet behåller ljusstyrkan - bakgrunden blir mörkare och nu kan svagare detaljer ses. Nebelfilter används särskilt när det är mindre gynnsamma förhållanden och mycket ljusföroreningar.

Så dessa filter fungerar på gas- och deepsky-dimor som överför ljus vid definierade våglängder. Eftersom galaxer och stjärnkluster släpper ut ljus utanför spektrumet fungerar inte denna typ för dessa objekt.

UHC-filter är det vanligaste filtret för små och medelstora teleskop och deras prestanda. Filtret kommer att förbättra kontrasten avsevärt och låta ljus passera så att bilden inte blir för mörk.

Oxygen-III filter är ett starkare kontrastfilter. Det förbättrar kontrasten men tar allt ljus från andra stjärnor.