Nattkikare

Kikkertland har ett brett urval av nattkikare för användning i totalt mörker. Du kan använda nattkikaren till många olika saker, som att navigera i båten på natten eller se ditt byte jaga i mörkret. I urvalet på denna sida kan du hitta nattkikare för användning av ett öga (monokulär) och för båda ögonen (binokulär). Utforska därför utbudet av nattkikare hos Kikkertland, och köp den modell som passar dina behov bäst.

Hur man väljer rätt nattkikare för dina behov 

Det finns många olika nattkikare tillgängliga idag, vilket kan göra det svårt att navigera runt i området. Och även om den avancerade tekniken inom nattkikare har blivit billigare med åren, är nattkikare fortfarande en relativt dyr investering för många. Därför är det viktigt att köpa rätt i första hand. Då blir du inte besviken och ångrar ditt köp. 

Du får alltid mycket ut av att investera i en bra nattkikare, men alla behöver inte ha den bästa och dyraste kikaren. För om du bara använder den några gånger i månaden i mindre avancerade situationer kan en billig nattkikare vara ett bättre val. Behöver du däremot ofta nattkikare, och behöver du en som fångar alla detaljer även i skymning, så borde valet falla på någon av de bättre modellerna. För när det kommer till nattkikare går pris och kvalitet hand i hand – precis som med så mycket annat. 

På Kikkertland har vi nattkikare i olika prisklasser och med olika förstoringar så att du kan köpa den modell som passar dig bäst. Kikaren är i toppkvalitet och kommer från några av de bästa märkena på marknaden. 

Du kan bland annat köpa nattkikare från:   

Är du osäker på vad du ska välja eller vad du ska tänka på innan du köper en ny nattkikare? Då ger vi dig gärna råd. Du kan kontakta oss här. Du kan också klicka på produkterna för att läsa mer om deras funktioner. 

Upplev fördelarna med nattkikare 

Vi människor avundas ofta djuren som kan se i mörkret. För vem av oss skulle inte önska att vi lätt kunde navigera runt när natt och mörker kommer? Och ficklampan är inte alltid den bästa utrustningen, då ljuset från ficklampan skrämmer bort de flesta djur och avslöjar din position. Därför kan en nattkikare snabbt bli din nya bästa vän om du går på jakt eller bara behöver kunna navigera runt i naturen när det är mörkt. 

Med en nattkikare bland din utrustning har du många fördelar, såsom: 

  • Orientering: Den främsta fördelen med nattkikare är att du kan se i mörkret. På så sätt kan du lättare navigera runt och hitta rätt i din omgivning. 
  • Upptäcka djur: När man går på jakt är det alltid viktigt att kunna orientera sig i mörkret och se var djuren befinner sig. Och det kan du göra med en nattkikare. Det hjälper dig att orientera dig på var djuret är exakt, så att du kan se det även i svagt ljus. 
  • Säkerhet: När du kan se känner du dig också säkrare. Med nattkikare kan du hålla ett öga på vart du ska så du inte går till en plats där det inte finns någon säkerhet. 

Nattkikare med night vision

Med nattkikare har du möjlighet att se din omgivning i totalt mörker. Nattkikare använder en infraröd teknik som gör att vi kan se utan belysning. Och faktiskt måste vi gå hela vägen tillbaka till andra världskriget i februari 1945, innan den första nattkikaren debuterade. Det var här som den första generationens ljusförstärkningsutrustning togs i bruk. Det kan du läsa lite mer om nedan. 

Både de tyska och amerikanska styrkorna utvecklade siktutrustning för användning i strid på natten. Tekniken på den tiden hade dock sina begränsningar, då utrustningen var dyr att tillverka och krävde att målet belystes med infrarött ljus. Utan det infraröda ljuset fanns det inte tillräckligt med ljus för att skapa en skarp bild för att kunna fotografera för att träffa. 

Idag har nattkikare blivit mycket bättre och billigare att tillverka. Så ta en titt på utbudet på denna sida, och köp på Kikkertland. 

Modern nattkikare med night vision

Dagens nattkikare med night vision fungerar bra med månsken och andra naturliga ljuskällor, som stjärnor. Tekniken är fortfarande densamma som 1945, som går ut på att förstärka ljuset i kikaren så att du bättre kan se din omgivning. Men exakt hur fungerar en nattkikare? En nattkikare "byter ut" elektroner mot fotoner via en lysande platta, vilket ger en tydligare bild som vi människor kan se. 

Det gäller dock för alla kikare med night vision att bildkvaliteten på nattkikare blir bättre om det naturliga ljuset kompletteras med infrarött ljus. Vissa nattkikare har ett inbyggt infrarött ljus som säkerställer bättre bildkvalitet. Då kan man titta skarpt på omgivningen i mörkret. 

Digital nattkikare 

En variant av nattkikare är den digitala kikaren. Denna typ är lämplig när du behöver kikare för både natt och dag. De flesta av våra nattkikare låter dig även fånga djur och omgivningar på ett foto eller en video. Märket SiOnyx skiljer sig markant från andra nattkikare genom att visa omgivningen i färg. Dessutom skiljer sig SiOnyx Aurora från andra digitala nattkikare på marknaden genom att kunna titta på infraröda våglängder på mer än 940 nm och ända upp till 1100 nm. Detta är därför idealiskt för att upptäcka djuren i mörkret utan att reagera på det infraröda ljuset. 

Termiska nattkikare

En annan variant av nattkikare är de termiska versionerna. Fördelen med termisk kikare ligger i att de kan upptäcka djur som varken kan ses med blotta ögat eller med andra elektroniska apparater. Den termiska kikaren reagerar på värme, och därför kommer djur att sticka ut från de andra omgivningarna. Man kan alltså se djuren på längre avstånd och se djur som i begränsad utsträckning är dolda av plantering. 

En nattkikare är också extremt användbar för att observera vilda djur eller för att navigera i en mörk skog, öppet hav eller andra scenarier där det finns ett behov av att se klart på natten. Utforska utbudet av termokikare här, där du också kan läsa mer om hur termisk optik fungerar. 

En termisk kikare kan också upptäcka värmeförlust 

Upplever du att värmen rusar ut någonstans i ditt hem? Det kan bland annat bero på köldbryggor och punkterade tvåglasfönster. För att vara säker på din teori kan du använda en termisk nattkikare för att upptäcka de platser i hemmet där det är dålig isolering och värmeförlust. En termisk kikare framhäver de platser där isoleringen är mindre effektiv.  

När du termograferar ditt hem från insidan är det de blå nyanserna du behöver hålla ett öga på. Om du termograferar ditt hem från utsidan är det de här röda nyanserna du måste vara uppmärksam på. 

En nattkikare kräver inget vapentillstånd 

Det är tillåtet att äga och använda handhållen ljusförstärkande optik, inklusive nattkikare. 

Du kan alltså tryggt investera i en nattkikare från Kikkertland utan att ansöka om vapentillstånd. Nattkikare användas för att upptäcka vilt på natten samt för att hitta det slaktade djuret. Du kan även ta en titt på vår jaktkikare som du kan använda för jakt under dagen. 

Utforska de många olika nattkikaren på Kikkertland 

Behöver du en kikare med IR-ljus eller en modell med termoptik? Då kan du hitta det du saknar på Kikkertland. Vi har ett stort utbud av optik från hela världen som du kan använda för att se i mörkret. Självklart har du även möjlighet att utforska våra andra kategorier av kikare och optik. Se bland annat: 

Få råd om hur du väljer mörkerseende 

Har du svårt att hitta rätt i utbudet av nattkikare på Kikkertland, eller vet du inte riktigt vad du ska leta efter? Då kan vi erbjuda dig professionell rådgivning. Vi har många års erfarenhet av försäljning av kikare, och vi älskar att hjälpa våra kunder att få rätt beställning.  

Du är alltid välkommen att kontakta oss. Då hittar vi tillsammans den bästa nattkikare för dig och dina behov.