• Beställ före kl 13.00 och vi skickar samma dag
  • 14 dagars ångerrätt
  • Eget Lager
KATEGORI

Nattkikare

Vårt utbud av nattkikare för användning i totalt mörker. En nattkikare är också perfekt vid navigation ombord på båten. Det finns nattkikare både för ett öga (monokulära) och två (binokulära).

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

Night vision utrustning och nattkikare

Teknologin bakom ”night vision” stammar från Andra Världskriget, där den första generationen av ljusemitterande (ljusförstärkande) utrustning såg dess användning.

Både den tyska och amerikanska styrkan utvecklade utrustning för användning till kamp om natten. Dock hade teknologin sina begränsningar eftersom utrustningen var dyr att producera och krävde att belysa målet med infrarött ljus med tillräckligt ljus för att skapa en bild av sådan kvalitet att kunna fokusera och skjuta målet. Den första nattkikare debuterade i februari 1945 på östra fronten.

 

Moderna nattkikare

Dagens night vision utrustning fungerar bra med månsken och andra naturliga ljuskällor som stjärnor. Teknologin är fortfarande densamma. Enkelt uttryckt kan vi säga att nattkikaren ”byter” elektroner till fotoner via en självlysande platta. Detta ger en bild som vi människor kan se.

För alla nattkikare av denna typ kommer bildkvaliteten i nattkikaren emellertid att förbättras om det naturliga ljuset kompletteras med en IR-strålkastare som i gamla dagar. Vissa modeller finns med en inbyggd infraröd ljuskälla som garanterar bättre bildkvalitet.

 

Termisk nattkikare

En annan variant av nattkikare är de termiska versionerna. Fördelen med en termisk nattkikare ligger i att de kan avslöja djur som inte kan ses med blotta ögat eller med andra elektroniska apparater. Således kan man se djuren på ett längre avstånd och se djur, som i begränsad utsträckning är dolda genom plantering. Se vårt urval av termisk kikare här.

En nattkikare är lämplig och idealisk till observering av djurliv eller till navigering i en mörk skog, på öppna hav eller andre scenarier, där man måste se klart om natten.