Okular

På Kikkertland.se har vi ett stort urval kvalitets okular för alla typer av teleskop. Ett okular fungerar som ett förstoringsglas som förstorar stjärnkikaren. Därför är okular nödvändigt för att behöva använda teleskopet, eftersom du annars inte kan se något i teleskopet. Du kan få fler förstoringar för vad du vill observera genom att köpa flera olika okular.

Vi erbjuder båda okularen individuellt och i paketer från kvalitetsmärken som Celestron, Viewlux, Baader, Omegon och Skywatcher. Paketer levereras i ett snyggt, kompakt väska med mellan 3-7 olika okular. 

Vad är ett okular?

Ett okular är ett okular som du sätter in i stjärnkikarens diagonal för att se igenom det och fungera som ett förstoringsglas. Utan okularet kan du därför inte se någonting genom teleskopet, vilket gör okularet nödvändigt för att teleskopet ska fungera korrekt. Okularet ger förstoring när du tittar genom ditt teleskop. Du kan därför köpa okular med olika storlekar för att se önskat objekt med.

Brännvidden visar okularets förstoring

Okularets förstoring skiljer sig från teleskop till teleskop eftersom det är brännvidden för teleskopet som avgör vad en okularförstoring är. Därför använder du brännvidden för att beräkna förstoringen. Du får förstoringen genom att dela brännvidden på teleskopet och okularet med varandra. Okularet förstorar det teleskop du använder. Om du använder ett annat teleskop med samma okular får du en annan förstoring, eftersom de två teleskopen har olika brännvidd. Om du har ett okular på 10 millimeter som du använder med ett teleskop som är 900 millimeter i brännvidd, ger det 90 gånger förstoring eftersom du måste dela de två siffrorna.

Okular med olika synfält

Okularen har också olika synfält beroende på vilket teleskop du använder. Synfältet hänvisar till himmelens fält som du kan se genom okularet. De olika synfälten sträcker sig över 50 grader till 82 grader. Om ditt okular är 10 millimeter med ett 60 graders synfält, medan din brännvidd är 900 millimeter, blir ditt synfält 6 grader. Du beräknar synfältet genom att dela okularets grad med millimeterantalet på okularet

Vilket okular ska du välja?

På Kikkertland.se erbjuder vi okular av god kvalitet med bättre linser och ett större synfält än okularen som medföljer när du köper kikare. Du kan köpa okular individuellt och i uppsättningar. Därför, om du bara har ett okular, rekommenderar vi att du tittar på vårt okular set, där du hittar mellan 3 till 7 olika förstoringar. På det sättet får du gott om möjligheter att se olika föremål på stjärnhimlen med flera förstoringar i bra kvalitet till rimliga priser. Du kan också köpa okular individuellt om du letar efter en eller två specifika förstoringar.
Behöver du professionell rådgivning för att hitta rätt okular? Kontakta sedan Kikkertland. Vi har mer än 30 års erfarenhet inom området och är därför alltid redo att ge dig den bästa vägledningen om du har några frågor.

Köp uppsättningar okular

På Kikkertland.se kan du köpa uppsättningar med flera okular, så du får olika förstoringar att observera stjärnhimlen med. Våra okular är lämpliga för alla typer av teleskop. Vi erbjuder båda uppsättningarna med tre till sju olika okular. Här kan du också hitta uppsättningar som innehåller färgfilter och LED-ficklampa från Skywatcher, Viewlux och Celestron. Färgfiltret hjälper dig att förbättra dina observationer av planeter, eftersom de ger dig bättre kontraster. När du köper ett okular set från oss får du också ett robust aluminiumfodral med skumfoder så att okularen är väl skyddade.

Köp olika tillbehör

Vill du ha en okularuppsättning med många förstoringar så att du får ut det mesta av dina observationer? Vi erbjuder set från Celestron med 14 tillbehör inklusive 5 olika okular med 52 graders synfält. Här får du möjlighet att få 10 olika förstoringar för att observera natthimlen. Dessutom ingår Barlow-linser, 6 planetfilter och 1 månfilter för att observera månen. Planetfiltret förbättrar dina observationer av planeterna så att du kan se mer information om varje planet. Månfiltret blockerar ljuset som månen skickar in i okularet, så att du kan se detaljerna i månen bättre. Om du vill ha en extra stor förstoring, fördubblar Barlow-linserna förstoringen på din stjärnkikare. Tänk dock på att stora förstoringar inte alltid ger skarpa och tydliga bilder.

Våra uppsättningar finns med olika okularförstoringar, men du kan också hitta okular set med följande förstoringar från märket Celestron:

• 6 mm
• 8 mm
• 13 mm
• 17 mm
• 32 mm

Köp okular individuellt

På Kikkertland.se ger vi dig också möjlighet att köpa okular individuellt. Vi erbjuder okular med gummiokular från märket Skywatcher eller Celestron, som är bekväma att använda - även för personer med glasögon. På samma sätt har vi okular med ett stort synfält så att du kan se stora delar av natthimlen och dess många stjärnor. 
Vi har okular från populära märken som Celestron, Skywatcher, Baader och Viewlux med bra optik som ger stora kontraster till rimliga priser. Våra förstoringar spänner mycket: Vi har förstoringar som sträcker sig från 2,5 mm till 40 mm.

Vilken förstoring är bäst?

När du väljer ett okular till ditt teleskop rekommenderar vi att den maximala förstoringen är dubbelt så stor som stjärnkikarens diameter i millimeter. Detta innebär att ett 70 mm teleskop klarar en maximal förstoring på cirka 140 gånger. Om du väljer en förstoring som är för stor riskerar du inte att få knivskarpa bilder. Det kommer att störa din observation så att du inte får ut det mesta av det.