•  Julklappa kan retuneras fram tills den 11/1/21
  • 14 dagars ångerrätt
  • Eget Lager
  • Beställ online 24/7
KATEGORI

Okular

Här hittar du ett brett urval av okular för alla typer av stjärnkikare. Okularet förstorar så att du kan få fler förstoringar för att matcha vad du behöver observera. Enskilda okular eller en box okular kan köpas där de mest populära okularen är i en praktisk väska till ett totalpris. Uppenbarligen är det en fördel att ha flera okular för din stjärnkikare. Om du behöver köpa en extra okular till din stjärnkikare med en kort brännvidd rekommenderar vi Planet okularet från Skywatcher.

Om du bara har ett okular eller inga okular är det vettigt att köpa en väska med okular. Ring för vägledning för att köpa okular för din kikare.

 

 

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

Okularet förstorar och för att hitta förstoringen måste teleskopets brännvidd vara känd. Förstoringen hittar du vid "teleskopets brännvidd: okular mm = förstoring.

Således gir en 10 mm okular som används med ett teleskop med 900 mm brännvidd ger 90x förstoring. (900: 10 = 90x)


Okular för teleskop har olika synfält från ca. 50 gr och upp till 100 gr. Synfältet är hur mycket av himlen du ser genom okularet. Om din okular 10mm har 60 gr och din brännvidd är 900 mm, kommer ditt synfält att vara: 60 gr.:10= 6 gr.


Okular som levereras med teleskop har vanligtvis storlek 1,25 "(31,7 mm), men okular med 2" (50,8 mm) trådar finns också tillgängliga. Standard okular som ingår i kikaren är vanligtvis 1,25 "eftersom det är den mest använda storleken.

Om du vill använda 2 "okular måste teleskopet ha ett 2" fokuser som vissa större teleskop automatiskt kommer med, liksom en adapter från 1,25 "- 2".


2 "okular används oftast när okularens brännvidd är högre än 25 mm eller mer, så synfältet begränsas inte av storleken 1,25".


Vilken förstoring är bäst för mitt teleskop

Det rekommenderas att den högsta förstoringen är dubbelt så stor som diametern för teleskopet i millimeter. Det vill säga, ett 70 mm teleskop max kan hantera en förstoring på ca. 140x. För ett 150 mm teleskop kommer det att vara ungefär 300x.

Trustpilot