Spegelteleskop

Året är 1668. Isaac Newton har precis lyckats med något som både Galileo Galilei och Giovanni Fancesco Sagredo funderade på men inte gjorde sak i – han har byggt ett teleskop som använder sig av speglar i stället för linser för att reflektera ljuset. Med detta lyckas han bevisa en teori som han haft och som många tyckt låtit konstig, att vitt ljus består av ett spektrum av färger.

Men spegelteleskopet, eller Newton teleskopet som det också kallas, gjorde och gör betydligt mer nytta än att bara bekräfta vetenskapliga teorier från 1600-talet och ge Newton en plats i naturvetenskapsakademin The Royal Society. Trots att det var länge sedan det uppfanns är denna typ av teleskop bland de allra vanligaste bland både hobbyister och yrkesmän.

Spegelteleskopet har en hel del fördelar. Det som gör det överlägset Galileos gamla stjärnkikare är att färgåtergivningen är mycket bättre. Tidigare hade man problem med att vissa färger syntes tydligare, vilket gjorde att bilden blev förvrängd. Spegelteleskopet gjorde att det man såg på himlen verkligen var så som det ser ut i verkligheten, vilket självklart är viktigt när man stjärnskådar. 

Bra nybörjarteleskop

Spegelteleskopets simpla design gör att de är både billiga och enkla att bygga ihop själv om man skulle vilja testa på det. Deras relativt låga pris gör att de är ett utmärkt alternativ för den som är nybörjare men skulle vilja testa på att använda ett teleskop . 

Vi vet precis hur det är när man sätter igång med en ny hobby. Man hoppas så klart att man kommer att tycka att det är roligt och bli riktigt bra på det och därför lägga mycket tid på sitt nya intresse. Men samtidigt så vet man att det finns en risk att det hela rinner ut i sanden och den nya utrustningen hamnar på vinden tillsammans med andra saker du har slutat använda.

Eftersom man inte vet om den nya hobbyn kommer att bli en succé vill man helt enkelt inte lägga för mycket på den till att börja med. Våra spegelteleskop är smarta att börja med oavsett om det är du eller ungarna som ska börja titta på stjärnor, eller om ni ska göra det tillsammans som familj. Många nybörjarteleskop är inte bara billiga, utan även lätta att använda. 

Det här kan du se med ett spegelteleskop

Spegelteleskop är gjorda för att titta på himlen med och är särskilt bra på att fånga upp ljussvaga himlakroppar. Så om du exempelvis vill titta på planeter och nebulosor är de ett bra val. Eller kanske vill du kunna titta på månens kratrar och bergskedjor eller se Saturnus ringar utan att behöva titta på en bild någon annan har tagit.

Ett spegelteleskop tar ner rymden till dig så att astronomi inte längre bara är något man läser om i böcker. Du kan även titta på stjärnor med ett spegelteleskop, men som sagt så passar de allra bäst för planeter, månar och liknande.  

Smarta finesser hos våra spegelteleskop

Även om spegelteleskop är kända för att vara enkla i sin konstruktion så finns det en hel del extra funktioner och finesser som kan göra dem mer användarvänliga. Exempelvis har vissa teleskop en motor som kompenserar för jordens rotation, så att du kan få en kristallklar bild. 

Vissa teleskop har plats för din smartphone, så att du kan ta bilder med mobilen på det du tittar på. Perfekt om du gillar att dokumentera dina astronomiska äventyr på instagram eller om du bloggar. Andra teleskop styrs helt från din smartphone eller surfplatta med hjälp av en app där du kan välja exakt vad det är du vill titta på. Välj enkelt i appen vad du vill se från en enorm databas och sedan ställer teleskopet in sig automatiskt. Hur smart som helst. 

Teleskop som styrs med din mobil kan även identifiera vad det är du tittar på. Därför fungerar de lika bra för nybörjaren som inte har så bra koll och för den som har hållit på med astronomi länge. Det finns alltid något nytt att upptäcka, och dessa WiFi-teleskop gör det lättare att göra det. 

Vissa teleskop har även en funktion som tar dig på en automatisk tur över det mest intressanta som du kan se på natthimlen. Även detta är riktigt bra för nybörjare eftersom det inte kräver någon förkunskap över huvud taget, utan det är bara att sätta igång. Lite som att gå en guidad tur på ett museum eller åka på safari, fast i rymden. 

Tänk på det här när du väljer spegelteleskop

När man ska köpa teleskop kan man lätt bli lite tveksam, särskilt om man inte har hållit på med astronomi förut. Om du vill ha tips på vilket teleskop som passar bäst för dig och din familj, tveka inte att höra av dig. Vi har lång erfarenhet av spegelteleskop och hjälper mer än gärna till så att du blir riktigt nöjd med ditt köp. Här är för övrigt några saker du kan ha i åtanke när du jämför de olika teleskopen i vårt sortiment: 

  • Man får vad man betalar för, ju dyrare teleskop, desto fler praktiska funktioner och högre kvalitet på bilden du ser. 
  • Ett teleskop med wifi som du kan använda med mobilen gör det lättare att hitta intressanta saker att titta på. 
  • Om du vill kunna ta bilder på det som du tittar på så är det en fördel att välja ett teleskop med hållare för din smartphone. 
  • Spegelteleskop fungerar som allra bäst när du vill titta på ljussvaga rymdobjekt såsom planeter, månar och nebulosor. 
  • Spegelteleskop lider av koma, vilket innebär att avbildningar i form av droppar ibland uppstår i synfältets utkant. Detta får man räkna med.
  • Man måste vara försiktig när man fraktar spegelteleskop så att inte speglarna rör på sig. Man kan dock justera dem med särskilda verktyg om det behövs.