• Fri frakt vid ordrar över kr. 1000,-
  • Beställ före kl 13.00 och vi skickar samma dag
  • 14 dagars ångerrätt
  • Eget Lager
KATEGORI

Spegelteleskop

Spegelteleskop är en annan typ av klassiska teleskop. Dessa teleskop är uppbyggda med spegel i en mycket enkel design (Newton).

Kikaren är byggd med en primär spegel i botten och en sekundär spegel som dirigerar ljuset in i okularet.

Dessa teleskop är alltid ett bra köp då du får en stor linsdiameter jämfört med andra typer av kikare.

Vi ger dig gärna hjälp och rådgivning om du har frågor kring ditt val av stjärnkikare.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

 

Spegelteleskop

Upphovsmannen bakom spegelteleskopet är Isaac Newton, därför kallas det även ibland för Newtonteleskop. Denna typ av teleskop uppfanns som en förbättring av Galileos stjärnkikare. Tanken som Newton hade med sin

uppfinning var att skapa ett teleskop som återgav färger på ett bättre sätt, detta uppnådde han genom att använda speglar som objektiv istället för de skarpa linser som då användes i de vanliga stjärnkikarna. Newtons första spegelteleskop stod färdigt 1668. Eftersom de första modellerna var komplicerade tog det tid innan det blev en brett använd modell, med 1671 presenterades en förbättrad version för den brittiska akademin inom Naturvetenskap “the Royal Society”. De var så imponerade att de tog det vidare till kungen och Newton fick en plats i akademin. 

 

Spegelteleskopen idag använder sig oftast av två speglar (eller reflektorer som det också kallas). Den största spegeln, primärspegeln, är konkav och sekundärspegeln (som är något mindre) är plan och monteras diagonalt i teleskopet. Det var även på detta sätt Newton byggde sin stjärnkikare. Spegelteleskop är en enkel teleskopdesign och dessutom ett väldigt mångsidigt teleskop.

 

För- och nackdelar med spegelteleskop

Just eftersom det är en enkel design så får du ett bra teleskop till ett bra pris. De passar särskilt bra för dig som vill titta på rymdobjekt som inte har så starkt ljus, men det är lämpat för i princip alla typer av rymdobjekt. Andra fördelar med spegelteleskopet är att det inte lider av färgblödning - det vill säga att ljus i olika våglängder inte lyckas fokusera på samma fokalpunkt genom linsen, enklare förklarat med att en viss färg syns mer i spegelteleskopet än i verkligheten. Det är dessutom lättare att få till ett bredare synfält i spegelteleskopet än i de flesta andra teleskop.

 

Nackdelarna med spegelteleskopet är att det lider av koma. Detta gör att avbildningar i form av droppar kan uppstå i utkanterna av synfältet. Det kan även vara ett problem att frakta spegelteleskopet eftersom speglarna kan röra på sig, vilket gör att man måste åter justera dem. Det finns dock tillgängliga verktyg för att motverka detta.

 

Rolig fakta om spegelteleskop

  • Eftersom spegelteleskopets konstruktion är enkelt är det en vanlig design hos amatörer som vill bygga sina egna teleskop.

  • Newton är som sagt uppfinnare av spegelteleskopet, men både Galileo Galilei och Giovanni Fancesco Sagredo hade tidigare diskuterat att byta ut linserna mot speglar.

  • Newton byggde sitt första spegelteleskop eftersom han anade att det kunde bevisa hans teori att vitt ljus består av ett spektrum färger.

  • Med stjärnkikaren såg Newton de 4 galileiska månarna runt Jupiter, samt halvmånefasen av Venus.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är spegelteleskopet den typ av stjärnkikare som är rätt för dig om du vill ha mycket optik för ett lågt pris. Välj det även om det är viktigt för dig att färgåtergivningen är korrekt. Tänk dock på att spegelteleskopen generellt kräver mer underhåll än t.ex. en refraktor, samt att transport medför vissa risker.

 

Vi brinner för teleskop, så är det något mer ni undrar över finns vi till ert förfogande! Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.