Marin- och Båtkikare

Marinkikare är ett oumbärligt verktyg när du seglar korta eller långa turer i din båt. Bra kikare ombord är en viktig del av din båts utrustning och ökar din säkerhet till sjöss – bland annat genom att låta dig upptäcka land och andra båtar. Det vanligaste valet av kikare för marint bruk är en storlek 7x50 mm. 

På vattnet kanske du vill använda din kikare i skymning och i mörker och då är det viktigt att kikaren har så mycket ljusstyrka som möjligt. Därför är ett 50 mm-objektiv populärt. Vi rekommenderar en 7x förstoring, då kikare med högre förstoring är mycket svåra att hålla stilla i havet när vågorna får båten att svaja. Kom ihåg att din marinkikare alltid ska vara kvävefylld, och därmed 100 procent vattentät och dimmfri. 

Utforska utbudet på Kikkertland där du hittar ett brett utbud av kikare i bra kvalitet till rimliga priser. 

Få hjälp med att välja rätt marinkikare 

Behöver du en bra marin kikare till sjöss? Trots alla dagens elektroniska navigationshjälpmedel, som kompass, GPS och radar, är det alltid bra att se saker med egna ögon ibland. Det innebär att du uppmärksammar din omgivning så att du kan visa gott sjömanskap. 

Men det är inte allt som kan ses med blotta ögat och då är en marinkikare bra att ha till hands. I många hundra år har kikaren varit navigatörens bästa vän och även om du säkert har fått många goda råd om hjälpmedel vid segling är marinkikaren fortfarande en nödvändighet ombord. Du kan också ta en titt på hela vår fantastiska guide för att välja kikare här. 

Hos Kikkertland hittar du ett stort utbud av marinkikare som är anpassade för användning till sjöss och som ökar din säkerhet ombord. 

Vad ska du tänka på när du köper en marinkikare? 

Vad ska du välja för att få rätt nya kikare som är bäst för dina behov och till det mest fördelaktiga priset? För att välja rätt marinkikare måste du själv bestämma vad du ska använda den till. Nedan guidar vi dig genom en lista med viktiga funktioner som du kanske vill överväga innan du köper en ny marinkikare. 

  • Vattentät 
  • Ljus 
  • Förstoring 
  • Stort synfält 
  • Säkert grepp 
  • Kompass 
  • Flytande rem 

Du kan lära dig mer om de många fördelarna med de olika funktionerna nedan. 

Välj en vattentät och immafri kikare 

En marinkikare ska först och främst vara 100 procent vattentät. Så det är skyddat från den fuktiga miljön i havet. Alla våra marinkikare på Kikkertland är 100 procent vattentäta och fria från inre dimma, vilket är ett minimikrav till sjöss. Då är du fri att välja mellan alla kikare på denna sida och vara säker på att kikaren tål vistelsen på din båt. 

På Kikkertland är praktiskt taget alla våra handhållna kikare vattentäta och immafria. 
 

En ljus marinkikare med stort synfält 

En annan av de viktigaste egenskaperna hos en marinkikare är att den släpper in mycket ljus, vilket bidrar till att ge en klar och distinkt bild – även i mörka miljöer. Det är avgörande för dig att få ut det mesta av din kikare till sjöss. Här rekommenderar vi en linsstorlek på 50 mm, så att du uppnår ett så stort synfält som möjligt. 

Ju större frontlinsen är, desto mer ljus släpper kikaren in. Speciellt i skymning och gryning är en marinkikare med stor ljusstyrka ett ovärderligt verktyg ombord. 

Den bästa förstoringen för en marinkikare med en lugn bild 

Förstoringen av din kikare bör inte vara högre än 7x när den är för maritimt bruk. Med en förstoring på 7x är du säker på att du kan hålla marinkikaren bättre i vila när båten svänger. Med en större förstoring kan det vara svårt att hålla en marinkikare tillräckligt stilla för en lugn bild till havs. 

Du kan också överväga att investera i en avståndsmätare, så kan du enkelt och snabbt mäta avståndet till kusten och andra båtar. 

Säkert grepp och bra stötdämpning för bästa möjliga skydd 

En stötdämpande gummiförstärkning ger dig ett bra grepp om din kikare samt ökar stötmotståndet. Det ska vara lätt att hålla i marinkikaren så att den inte glider ur händerna i den fuktiga miljön till havs. Om olyckan ändå är framme är den tillverkad i starkt stötdämpande material för bästa möjliga skydd och gummit gör att risken för repor på båten minimeras. 

Ska din kikare vara med eller utan inbyggd kompass? 

Du kan köpa en marinkikare med eller utan kompass. De större modellerna har typiskt sett en inbyggd kompass, vilket kan vara en fördel till sjöss där man befinner sig långt från land. En kompass är inte en nödvändig egenskap att ha, eftersom de flesta seglare väl vet var norr, söder, öster och väster finns när de seglar. En kompass kan dock fortfarande vara en trevlig funktion att ha till hands. 

Marinkikare med kompass används för bäring, och denna kompass kallas även spegelkompass. Här rekommenderas att titta på Oceanmaster från Helios som är utrustad med en kompass med nattbelysning. Det är också värt att notera Nikon Marine 7x50 CF med kompass. Nikons premium optiska system säkerställer utmärkt kvalitet. Aspen Maine med kompass är en lite billigare modell utan att kompromissa med kvaliteten. Med de inbyggda bak-4-prismorna och multicoated linserna kan du få en ljus och tydlig bild även i svagt ljus.

Du kan även köpa en separat kompass i vårt urval av uteliv i Trädgården.

Sjökikare med flytande rem 

En flytande rem ingår i de flesta marinkikare, och vissa kikare kan till och med flyta själva. Så om olyckan är ute när du är till sjöss och kikaren hamnar i vattnet, då är det lätt att fiska upp igen. Till exempel är Asphen marinkikaren bland de modeller som flyter av sig själva utan rem. 

Nikon Marine CF WP Global Compass och Nikon Marine OCEANPRO CF WF inkluderar fritt flytande remmar. 

Om ett flytbälte inte ingår till din kikare bör du definitivt investera i ett sådant. Det betyder att du kan få tillbaka kikaren i båten om du tappar den i vattnet. Vi rekommenderar att du väljer ett flytband i framträdande färg så att kikaren är lätt att upptäcka när den är i vattenytan. Du kan köpa flytande remmar hos Kikkertland i vårt urval av tillbehör till kikare

Vilken marinkikare är bäst i test? 

Våra experter på Kikkertland har mer än 30 års erfarenhet av vilka kikare som är bäst i tester för sjö- och marinanvändning. I vårt urval av kikare för marint bruk hittar du produkter från välrenommerade märken, som Steiner, Celestron, Helios och Nikon, som bland annat specialtillverkar marinkikare av god kvalitet. Våra olika prisklasser gör att du kan hitta en marinkikare som passar både dina behov men även din budget. Vill du ha en lite billigare marinkikare utan att kompromissa med kvaliteten så är Asphen Marine eller Kobe Seamaster ett perfekt val. 

Nedan hittar du några av de mest populära produkterna i vårt sortiment. 

Kikare för havs- och havssporter 

Vår Fujinon Marine WP XL är utmärkt för havssporter och fiske. Den är perfekt för ändamålet och kan även användas för domare inom sjösporter. Denna marinkikare är lämplig för både proffs och hobbyseglare. 

Marinkikare på REA 

Letar du efter en handhållen kikare till ett skarpt pris, men vill inte kompromissa med kvaliteten? Då rekommenderas det att titta på vår Asphen Marine 7x50 mm med lagerkompass. Den finns med och utan kompass, där den senare är lägst i pris. Med de inbyggda bak-4-prismorna och multicoated linserna är du garanterad en ljus och tydlig bild även i svagt ljus. Här får du en prisvärd kikare med optik i toppklass – som till och med kan flyta själv. 

Kikare med stabilisator 

Letar du efter en kikare med stabilisator som kan låsas till motivet och skapa en lugn bild, oavsett om du är till sjöss, studerar astronomi eller något helt annat. Då är lösningen en stabkikare med inbyggd bildstabilisering – även kallat stabiskop. 

En inbyggd stabilisator kompenserar för vibrationer elektroniskt, så du får en helt stabil bild. Om kikaren är till för astronomiska observationer rekommenderar vi att du tittar närmare på vårt urval av stjärnkikare

Köp din marinkikare snabbt och säkert här 

Du kan känna dig trygg och säker när du köper produkter genom oss. Vi erbjuder dig snabb och säker leverans, och du kan enkelt beställa online på Kikkerland.se. Vårt breda utbud av marinkikare i olika prisklasser säkerställer att du kan hitta just den marinkikare som bäst passar dina behov och din ekonomi. Kom ihåg att du även kan hitta många andra typer av kikare, som: