Fågelkikare och naturkikare

En fågelkikare är det rätta valet för dig som planerar att utforska naturen och de fåglar, eller andra djur, som lever där. Därför har vi tagit fram ett stort och brett urval av fågelkikare, alla utmärkta för fågelskådning.

Det är viktigt att en fågelkikare måste kunna tåla att användas. Därför säljer vi bara kikare med en viss robusthet och som tål utflykter i skog och mark. Kika runt bland vårt stora sortiment och hitta den fågelkikare som matchar ditt behov. 

Vad bör du tänka på när du köper en fågelkikare?

Det kan vara svårt att veta exakt vad man ska se efter när man är på utkik efter en ny fågelkikare, oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren fågelskådare. Det finns nämligen många olika slags fågelkikare, som var och en har sina egna specifikationer och funktioner.

Det som utmärker just fågelkikare från andra typer av kikare är några mycket värdefulla specifikationer, och det är tack vare dessa som du kan få riktigt vackra och skarpa bilder av både fåglar och andra små djur. Här kan du lära dig mer om vad det är du bör vara uppmärksam på när du letar efter en bra fågelkikare.

Köp en bra fågelkikare med rätt förstoring

Hos Kikkertland rekommenderar vi alltid att du köper en fågelkikare med 8x eller 10x förstoring. Väljer du en kikare med en av dessa förstoringar försäkrar du på så vis att kunna hålla din kikare helt stadigt, så att du får en stabil och klar bild. Då blir det plötsligt mycket enklare att kunna se även de minsta detaljer på fåglarna du observerar. En handhållen kikare med för hög förstoring leder lätt till en skakig och suddig bild, vilket kan göra en annars så njutbar hobby till en ren frustration. Och det vill vi absolut inte! 
De mest använda modeller av handkikare till fåglar är 8x42 mm och 10x42 mm. Är du intresserad av ännu högre förstoring bör du ta en titt på utsiktskikare, även kallat för spottingscope. 

Skåda fåglar i mörkret

En annan viktig faktor när det kommer till fågelskådning är ljusförhållandena. Som ornitolog upplever man ofta blandade ljusförhållanden, och hos Kikkertland har vi därför lagt stor vikt vid att välja de mest optimala kikarna för just detta med flera olika sorters linsdiameter. 

Ju större linsdiameter, desto mer ljus tar kikaren in. Skådar du fåglar mitt på ljusa dagen kan du välja en linsdiameter på 32-42 mm. Ska du använda fågelkikaren i svaga ljusförhållanden, som t.ex. soluppgång och solnedgång? Då rekommenderar vi dig att välja en kikare med bättre optik, som t.ex. antireflexbehandling och BAK-4 prismor. Väljer du en kikare med en linsdiameter på 50 mm eller högre är den ofta tyngre och svårare att hålla i ett stabilt läge.

Föredrar du att skåda fåglar på natten rekommenderar vi istället en nattkikare.

Vilken fågelkikare är den bästa kikaren för mig?

Hos oss på Kikkertland har vi lagt ett stort fokus på att förse vårt sortiment med kikare för fågelskådning och natur i olika prisklasser, så att alla som vill kan vara med och njuta av det svenska friluftslivet. Det är dock en självklarhet att pris och kvalitet hänger samman när det gäller material och ljuskänslighet. En dyrare kikare kommer naturligtvis att prestera bättre än en kikare i en lägre prisklass. Men beroende på vilka behov du har, kan det också vara så att det är en billigare lösningen som är den rätta för just dig. 

Den prisvänliga fågelkikaren

En bra och billig fågelkikare för nybörjare kan exempelvis vara en Aspen Classic, en kikare där du verkligen vår mycket värde för pengarna! Kikaren fungerar både som fågelkikare och som all-around för naturupplevelser och friluftsliv. 

Ett annat bra val för fågelskådning är en kompakt kikare, som t.ex. en monokikare. Med dessa kikare kan du endast kika genom ett öga, och därför är de hälften så stora och enkla att ta med. Dessutom är de något billigare än vanliga kikare. 

Jaeger Elite kikaren

Är du ute efter en fågelkikare med fler funktioner kan vi på det varmaste rekommendera en Jaeger Elit-kikare. Den levererar ett knivskarpt och brett synfält helt ut till kanten. Jaeger Elite-kikaren fungerar fantastiskt som natur- och fågelkikare, och ger en mycket naturtrogen och detaljerad bild tack vare sina antireflexbehandlade BAK-4 linser i toppkvalitet.

Viewlux Ultra PC-kikare

Vill du ha en kikare som är lite utöver det vanliga, med en detaljrik bild som låter dig komma riktigt nära inpå naturens fåglar? Då är Viewlux Ultra PC värd att bemärka. Med kikarens antireflexbehandlade linser får du med alla detaljer, både på nära och långt håll. Den ger dig en fantastisk bild med sina BAK-4 prismor, och är extremt ljusstark i svaga ljusförhållanden på morgonen eller i skymning. Viewlux Ultra PC-kikaren är en riktigt bra kikare och är något av det bästa på marknaden i sin prisklass.

Zeiss Conquest: Den revolutionerande fågelkikaren

För dig som är professionell ornitolog och gärna vill ha det bästa marknaden har att erbjuda hittar du flera modeller av fågelkikare från Zeiss. Här finns t.ex. Zeiss Conquest HD, som erbjuds till ett riktigt skarpt pris i förhållande till kikarens revolutionerande funktioner. HD-linsen försäkrar nämligen en förstklassig bildkvalitet och en autentisk färgåtergivning. Det är alltså en enastående kikare med både den nyaste teknologin och en ytterst ergonomisk design.

Det finns alltså inga regler för vad en fågelkikare skall eller bör kosta. De finns i alla prisklasser, och det finns därför med säkerhet en fågelkikare för just dig. Detta gäller oavsett om du är en fågelskådare på nybörjarnivå eller en professionell ornitolog. Kikkartland har en fågelkikare för dina behov!

Fågelkikare på stativ

Är du på utkik efter en större tubkikare för fågelskådning på stativ, så att du kan studera naturens djur från terrassen där hemma eller i sommarstugan? Kanske önskar du dig även en lite större förstoring än vad klassiska handkikare kan erbjuda. Om du känner att du håller med i ett av dessa två scenarion rekommenderar vi att du ta en titt på vårt urval av tubkikare. 

Gå på upptäcktsfärd i naturen

I Sverige har vi ett enormt spännande och vackert fågelliv, med ca. 250 olika häckande fågelarter. Du kan alltså uppleva många fler fåglar än bara bofinkar, blåmesar och koltrastar, för att nämna några av de vanligaste. 

Sällsynta fåglar som du kan få syn på ute i den svenska naturen är bland annat:

  • Rödhuvad dykand
  • Ormörn
  • Prärietrana 
  • Ismås
  • Större turturduva
  • Biätare

Det finns alltså stora chanser att få skåda ett extraordinärt fågelliv i den svenska naturen. Men en fågelkikare för du möjligheten att komma riktigt nära inpå fåglarna utan att störa eller skrämma dem. En fågelkikare ger dig nämligen en optimal bildåtergivning, så att du garanterat får en enastående naturupplevelse och en detaljrik bild av djuren. 

Köp din fågelkikare hos Kikkertland

Tack vare den teknologiska utvecklingen inom fågelkikare behöver du inte längre gå runt med ett ankare om halsen när du studerar naturen. Moderna kikare är nämligen tillverkade av lättviktsmaterial, helt utan att kompromissa med kikarens kvalitet. 

Hos Kikkertland.se ser vi alltid till att uppdatera vårt sortiment, så att du hela tiden kan handla de allra bästa av fågelkikare hos oss. Så utforska vårt utbud och beställ en ny prisvänlig fågelkikare online. 

Vi hjälper dig gärna med rådgivning

Behöver du vägledning gällande ditt val av optisk utrustning? Då hittar du våra kontaktuppgifter här, och du är alltid välkommen att höra av dig rörande alla möjliga frågor. Vi har lång erfarenhet av kikare av alla dess slag och hjälper dig mer än gärna att hitta rätt sort för just dig och dina behov.