Teleskop

Är du på jakt efter ett teleskop? I så fall har du verkligen hittat rätt. Vi erbjuder en uppsjö av olika teleskop att välja mellan och har både enkla och avancerade modeller. Oavsett om du vill börja med stjärnskådning eller har hållit på med det i många år kan du vara säker på att hitta ett kvalitetsteleskop i vårt sortiment som passar dig och dina behov. 

Att se på himlen lite närmare är verkligen något som både är intressant och som vi mår bra av, som en förhöjd naturupplevelse, bokstavligt talat! Och det har aldrig varit enklare. 
Man kan inte låta bli att förundras när man går ut en stjärnklar kväll och blickar upp mot skyn. Bara att titta på stjärnorna med blotta ögonen är verkligen en vacker syn. 

Men ibland vill man komma lite närmare och verkligen kunna zooma in mot det där vackra, eviga. Och dessutom vill man kanske även slippa få ont i nacken av att stå och stirra upp mot himlen! Ett teleskop är alltså något som alla som är intresserade av stjärnor och himlakroppar borde ha hemma.

En del är tveksamma till att skaffa ett teleskop eftersom de känner att de inte vet tillräckligt mycket om stjärnskådning, men vi har teleskop som passar bra för nybörjare, och vi hjälper dig gärna att välja om du känner dig osäker. Även om du vill hitta ett teleskop för barn kan vi hjälpa till. Vem vet, kanske det blir en present som mynnar ut i en liten stjärnforskare eller astronaut i framtiden?

Teleskopet – ett fönster till universum

Om man verkligen är intresserad av att lära sig mer om olika stjärnbilder och konstellationer men tycker att det känns svårt att veta hur man ställer in teleskopet så att man ser allt så finns det särskilda fjärrstyrda teleskop med 42 000 stjärnor och stjärnbilder förprogrammerade. Tänk om Galileo hade haft ett sådant! 

En sak som får andra att tveka inför att skaffa sig en stjärnkikare är att de tänker att de inte har plats för en. Det stämmer visserligen att vissa tar mycket plats, men det finns också teleskop som är mycket kompakta och som är lätta att stuva undan när du är färdig med dem.

Däremot kan du så klart ha det framme om du vill och har plats för det, eftersom det blir en riktigt fin inredningsdetalj som de flesta inte har hemma. Det blir en ständig påminnelse om lusten att upptäcka universum och kan särskilt uppmuntra dina barn att lära sig nya saker.

Men om du nu har bestämt dig för att du vill skaffa dig ett teleskop har du säkert en del frågor. Därför ska vi helt kortfattat nu gå igenom vilka sorters teleskop vi säljer och vi kommer även att besvara de vanligaste frågorna folk ställer om att köpa stjärnkikare. Vi hoppas att det kommer att hjälpa dig i processen att välja rätt teleskop för dig och din familj som ni kan ha glädje av i många år framöver. 

Olika sorters stjärnkikare

Det finns några olika sorters teleskop att välja på.

 • De fjärrstyrda teleskop vi nämnde tidigare har inte bara 42 000 stjärnor och stjärnbilder förinställda, utan kan även ge dig en guidad tur av natthimlen genom att gå över de mest intressanta sakerna att titta på. Snacka om lyxigt! De ligger visserligen i en lite högre prisklass, men så är de ju också ganska avancerade och otroligt praktiska! Ett bra val om du är en nybörjare som vill stjärnskåda mer seriöst.
   
 • Linsteleskop är klassiska och perfekta för nybörjare då de är lätta att använda. Perfekta om man vill titta på planeter. De är också relativt billiga, vilket kan vara en fördel om du kanske inte är helt säker på att det kommer användas dagligen. Då passar det bra att välja ett teleskop med lågt pris. Märker du att ni använder det mycket och skulle vilja ha ett mer avancerat kan ni ju alltid uppgradera till en annan modell vid ett senare tillfälle när ni vet säkert om detta är en hobby för er. 
   
 • Spegelteleskop kallas även ibland för Newtonteleskop eftersom det var Isaac Newton som uppfann det. Precis som namnet antyder används två speglar i konstruktionen. Den största fördelen är att färgerna återges på ett verklighetstroget sätt. Denna sorts teleskop är även väldigt populär bland dem som vill testa att bygga ett eget teleskop. 
   
 • WiFi-teleskop styrs via din mobil eller platta, vilket är väldigt smidigt. Du pekar helt enkelt på mobilen på stjärnorna du vill se och teleskopet ställer in sig efter det. Det finns tusentals stjärnor, planeter, månar och så vidare att välja mellan. Suveränt om du gillar teknik och vill hänga med i det allra senaste i teleskopsvärlden. 

   
 • Dobsonian är teleskop som passar extra bra för att titta på ljussvaga saker som nebula och galaxer eftersom de har en extra stor linsdiameter som tar in mycket ljus. Dessa teleskop är bärbara och är därför smidiga att ta med sig om du vill titta på stjärnhimlen utomhus. Perfekta att ta med sig på en dejt, till exempel.

Vanliga frågor om stjärnskådning

När man är nybörjare kan det vara många frågor som uppstår. Självklart får du gärna höra av dig till oss om det är något vi kan hjälpa till med. Men så länge finns här några vanliga frågor vi har märkt att folk ofta ställer om stjärnskådning. 

Vad är skillnaden på astronomi och astrologi? 

Båda har att göra med stjärnor, men man kan säga att dessa två områden ser på stjärnorna helt olika. Astronomi är vetenskapen om himlakroppar och universum, medan astrologi är när man ser på stjärnorna för att spå och ta reda på folks öden. Från början var dessa två faktiskt i princip samma sak, men nu för tiden är de så klart skilda åt. 

Varför ska man använda ett teleskop? 

Man ser visserligen en hel del när man tittar på himlen med blotta ögat en stjärnklar natt, men man kan se betydligt mer med ett teleskop. För att verkligen förstå hur stor skillnad det är måste man nästan testa en stjärnkikare själv. Ett teleskop är ett enkelt hjälpmedel att känna sig närmare universum och är perfekt om man är intresserad av rymden. På senare tid har det även varit på tapeten hur bra vi människor mår av att förundras av saker och ting och känna hur mäktig till exempel rymden är, så det kan även vara en bra hobby på det sättet. 

En annan anledning till att ha ett teleskop hemma är att det kan vara ett bra sätt att lära dina barn om rymden. I stället för att bara läsa för dem eller berätta för dem om stjärnor, planeter och kometer kan de få se dem med egna ögon! Det är en rolig aktivitet hela familjen kan syssla med tillsammans som är väldigt kostnadseffektiv eftersom den enda kostnaden är själva inköpet av teleskopet. Bra mycket billigare än många aktiviteter där man behöver betala en summa för varje gång.

Hur fungerar ett teleskop? 

Ett teleskop fungerar på samma sätt som en kikare. Ljus samlas in och man använder sig av linser eller speglar för att koncentrera ljuset. 

Stjärnskåda med hela familjen

Ett teleskop är roligt för hela familjen och kan både göra livet mer intressant och väcka förundran inför stjärnhimlen. Stjärnskådning är en billig hobby och det finns alltid något nytt att upptäcka. När du köper ett teleskop är det bra att ha i åtanke att man får vad man betalar för, precis som med så mycket annat. Ju mer du lägger på teleskopet, desto mer kan det klara av.

Förutom vilken budget du har finns det några andra saker du behöver fundera på när du väljer teleskop. Hur och var skall du använda teleskopet? vad är det du vill titta på? och hur nära vill du komma ditt objekt?

Olika teleskop är bra på olika saker beroende på ljusstyrka och avstånd. Vill du ha ett förinställt teleskop, ett som styrs med mobilen eller vill du ställa in själv? 

Om du ställer dig dessa frågor innan du börjar leta kommer det vara lättare för dig att sålla bland teleskopen och hitta några få som du kan jämföra så att du kommer fram till ett bra beslut. 

Och glöm inte att om det hela fortfarande känns komplicerat och du inte riktigt vet vad du är ute efter så är det bara att höra av dig till oss. Vi hjälper dig gärna med ditt beslut och kan visa dig vilka stjärnkikare som är mest populära och vilka vi själva skulle välja om vi var i dina skor. Kikkertlands stjärnguide kan också hjälpa dig att välja rätt stjärnkikare.

Vi hoppas att denna lilla artikel har hjälpt dig att komma igång med ditt teleskopköp och att du och din familj kommer kunna njuta av stjärnskådning många stjärnklara kvällar framöver!