• Fri frakt vid ordrar över kr. 1000,-
  • Beställ före kl 13.00 och vi skickar samma dag
  • 14 dagars ångerrätt
  • Eget Lager
KATEGORI

Teleskop

Astronomiska teleskop, även kallat stjärnkikare, kan ge fantastiska upplevelser om man får en bra grund. Nedan hittar du ett brett utbud av allt från nybörjarteleskop till mer avancerade teleskop. Datorstyrda teleskop gör att du utan kunskap om stjärnhimlen kan navigera runt med hjälp av datorstyrt databas.
Vi är självklart alltid redo med kvalificerad rådgivning om du har frågor kring ditt val av teleskop.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

 

Upptäck stjärnhimlen med teleskop

Upplev fascinationen av att blicka upp mot stjärnhimlen och se de många planeter, stjärnor, månar, och himlakroppar som finns utspridda över den ofattbart stora rymden. Väck din upptäckarlust med en stjärnkikare som ger dig möjligheten att se rymden med nya ögon.

 

Hos Kikkertland hittar du ett brett utbud av allt från nybörjarteleskop till mer avancerade teleskop. Läs mer nedan för att lära dig mer om vilka typer av teleskop som finns, samt vilket som passar dig bäst. Du är givetvis alltid välkommen att ringa oss för kvalificerad rådgivning om du har frågor kring ditt val av teleskop.

Hur fungerar ett teleskop?

Teleskop fungerar genom att ljuset samlas in och koncentreras med hjälp av linser och/eller speglar, på samma sätt som i en kikare. De två mest kända typerna av klassiska, optiska teleskop är refraktor och reflektor. En refraktor använder linser för att fokusera ljuset, medan en reflektor fokuserar ljuset med hjälp av speglar.

 

Datorstyrda teleskop är moderna varianter, där stjärnbilder och planeter finns inlagda i en databas. Det datorstyrda teleskopet kan själv navigera runt på stjärnhimlen och guida dig till de mest intressanta och sevärda objekten på stjärnhimlen.

Vad kan du se med ett teleskop?

De främsta himlakropparna du kan se med teleskop är månen, planeter, solen, kometer, stjärnor, samt djupa rymdobjekt - så kallade deep space objects (DSO).

 

Mängden observerbara objekt samt deras synlighet beror på ett flertal faktorer. Dessa är storleken och den optiska kvaliteten på ett teleskop, platsen du befinner dig på när du använder ditt teleskop (mörker, ljusförorening, samt atmosfärisk stabilitet), samt även din erfarenhet som observatör.

 

Ett teleskop har två intressanta parametrar: linsstorlek, samt optisk kvalitet. Linsstorleken definierar hur mycket ljus som släpps in i teleskopet, samt den maximala förstoringen teleskopet kan uppnå. Den optiska kvaliteten är en generell term som beskriver teleskopets möjlighet att återskapa en oförändrad bild.

 

I stora drag går det att dela in teleskop i tre prisklasser:

1. Små (prisklass ca 500-2000 kr). Exempelvis en billig 70-80 mm Newtonian reflektor eller en 50-70 mm anakronisk refraktor.

 

2. Medium (prisklass ca 2000-5000 kr). Exempelvis en 150 mm Newtonian reflektor, 80-120 mm refraktor eller en 90-130 mm Maksutov Cassegrain av måttlig kvalitet. Notera att observation av djupa rymdobjekt i denna kategori kräver en linsstorlek om 140 mm eller högre.

 

3. Stora (prisklass ca 5000 kr eller högre). Exempelvis en 200-300 mm reflektor, en högkvalitativ 120-150 mm refraktor, eller en 200-250 mm Schmidt Cassegrain. Notera att observation av djupa rymdobjekt i denna kategori kräver en linsstorlek om 200 mm eller högre.

 

Värt att veta är att observation olika typer av objekt kräver olika utrustning. För att se månen, planeter, stjärnor, och solen, är det bättre att ha mindre, men högkvalitativa 80 mm refraktorer, snarare än större 150 mm reflektorer med lägre kvalitet. För djupa rymdobjekt, så kallade deep space objects, är det tvärtom - en billigare 150 mm reflektorer fungerar vanligtvis bättre i detta fall, än en högkvalitativ 80 mm refraktor i samma prisklass.

Vilket teleskop passar dig?

Hos Kikkertland hittar du ett brett utbud av allt från nybörjarteleskop till mer avancerade teleskop. Datorstyrda teleskop gör att du utan kunskap om stjärnhimlen kan navigera runt med hjälp av en databas. Med vissa digitala teleskop kan du även ta foton av det du ser.

 

Bland teleskopen kan du hitta nybörjarteleskop, linsteleskop, spegelteleskop, barnteleskop, fjärrstyrda teleskop, WI-FI teleskop, dobsonian teleskop, samt TUBUS - OTA. Läs mer nedan om de olika typerna av teleskop. Är du osäker på vilken typ av teleskop som passar bäst för dig, är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice för kvalificerad rådgivning.

Nybörjarteleskop

I kategorin nybörjarteleskop hittar du de mest populära teleskopen för nybörjare. Det finns många typer av nybörjarteleskop i kategorierna linsteleskop, spegelteleskop, samt Cassegrain-teleskop.

Linsteleskop

Linsteleskop, eller refraktorer, är de klassiska teleskopen med god kontrast. De passar perfekt till att studera planeter. Ett linsteleskop är lätt att orientera sig med och är därför även bra för nybörjare.

Spegelteleskop

Spegelteleskop är en annan typ av klassiska teleskop. Dessa teleskop är uppbyggda med spegel i en mycket enkel design. Kikaren är byggd med en primär spegel i botten och en sekundär spegel som dirigerar ljuset in i okularet. Dessa teleskop är alltid ett bra köp då du får en stor linsdiameter i jämförelse med andra typer av kikare.

Barnteleskop

Hos Kikkertland kan du hitta barnteleskop som är gjorda för barn från 4-5 år och uppåt. Ett teleskop för ett barn bör vara lätt att använda och inte ha för hög förstoring.

Fjärrstyrda teleskop

Med ett fjärrstyrt/datorstyrt teleskop kan datorn själv styra runt på stjärnhimlen. Fjärrkontrollen i t.ex. Synscan-modellerna har över 42 000 stjärnor och stjärnbilder inlagda. Utöver detta finns en guidad tur-funktion som visar natthimlens klaraste och mest intressanta objekt. Med ett digitalt teleskop kommer du enkelt och snabbt igång med din stjärnskådning.

WiFi-teleskop

WiFi-teleskop kan du styra via smartphone eller surfplatta, och är ett modernt alternativ till traditionella teleskop.

Dobsonian Teleskop

Dobsonians teleskop ger en otroligt stor bländare i förhållande till priset. Det är en effektiv montering av ett Newtonian spegelteleskop. När du använder teleskopet, är röret helt förlängt och varje arms axel är fastspänd för att säkerställa ett stabilt system. Efter användningen tar du loss klämmorna och röret sugs tillbaka till en kompakt storlek.

TUBUS / OTA

De teleskop av typen TUBUS / OTA som finns på Kikkertland kommer från märkena Skywatcher och Celestron. TUBUS / OTA säljs utan montering och stativ, så du rekommenderas att köpa till dessa tillbehör.

Beställ tryggt och enkelt

Kikkertland är en av nordens största webbhandlare för kikare, mikroskop, teleskop, samt alla tänkbara tillbehör som gör din kikarupplevelse bättre. Eftersom ett teleskop är en stor investering har vi en utmärkt kundservice som kan svara på alla dina frågor som dyker upp. Med ett eget lager kan vi erbjuda dig ett brett utbud till låga priser och snabb frakt. Beställer du före kl 14.00 skickar vi din beställning samma dag.

 

Behöver du råd eller hjälp? Du är välkommen att ringa oss på +45 9630 3409, måndagar-torsdagar kl 09.00-16.00, samt fredagar kl 09.00-12.00. Du kan även nå oss via e-post till info@kikkertland.se.