Kom igång bra med din stjärnkikare

Har du köpt din första stjärnkikare? Då är du säkert ivrig att börja observera Månen, planeter och stjärnhopar. Här får du 6 enkla tips för att komma igång – utan att gå vilse i tekniken.

1. Lär känna din stjärnkikare på dagen

Innan du börjar observera på kvällen rekommenderar vi att du tar tid på dig att lära dig hur stjärnkikaren fungerar i dagsljus. Använd dagarna till att öva på fokus, hur du använder sökaren och okularen – det är lättare att förstå utrustningen i ljuset än i mörkret.

Börja med att hitta ett objekt ungefär 100 meter bort, som ett träd eller ett hus. Öva på att ställa in skärpan och testa dina okular. Tips: Börja med det okular som ger lägst förstoring, ofta 25 mm eller 20 mm, eftersom det ger störst synfält och är lättast att använda när du lär dig kikaren.

2. Hitta en lämplig plats för observation

Ljusförorening från bebyggelse kan minska antalet synliga himmelobjekt rejält. Välj därför en plats med så lite konstgjort ljus som möjligt och fri horisont. Öppna områden som fält, trädgårdar eller utkantsområden utan gatubelysning passar bäst. Det går dock ibland att se objekt från balkonger eller stadsområden beroende på objektets position på himlen.

Vänta gärna en timme efter solnedgång tills himlen är riktigt mörk – det ger de bästa förutsättningarna för observation.

Tips: Om du upplever för mycket ljusförorening kan du köpa ett filter som minskar konstgjort ljus.

3. Justera sökaren korrekt

De flesta teleskop har en liten hjälpkikare – en så kallad sökare eller "finderscope". Den hjälper dig att hitta objekt på himlen och rikta stjärnkikaren rätt. Sökaren har låg förstoring vilket gör att du ser ett större område av himlen.

Det är viktigt att du justerar sökaren så att den är korrekt kalibrerad med stjärnkikaren. Det gör du lättast i dagsljus: Rikta båda mot ett tydligt objekt (t.ex. ett träd eller hus) och justera sökaren så att samma punkt är centrerad när du tittar genom stjärnkikaren och genom sökaren.

Tips: Använd appar som Night Sky för att navigera på natthimlen och hitta objekt. Appen använder din GPS och gör det lätt att upptäcka synliga objekt.

4. Börja med att observera Månen

Månen är det enklaste objektet för nybörjare att observera. Den är lätt att hitta eftersom den står nära Jorden. Även med låg förstoring kan du se tydliga detaljer som kratrar, bergformationer och mörka områden (månhav).

Du kan nästan alltid hitta Månen utan att använda sökaren, tack vare dess närhet.

Tips: Månen kan vara väldigt skarp, särskilt vid fullmåne. Det kan därför vara bra att använda ett månefilter som dämpar ljuset och framhäver kontraster.

5. Gör små justeringar hela tiden

Att använda en stjärnkikare kräver övning. Det är viktigt att ta det lugnt och göra små, precisa rörelser. Himlen rör sig långsamt och objekt ändrar position i takt med jordens rotation. Du behöver därför justera stjärnkikaren kontinuerligt för att hålla objektet i synfältet – särskilt vid hög förstoring.

Undvik att flytta kikaren för snabbt eller för mycket på en gång. Precision är nyckeln för att hitta och följa himmelobjekt.

6. Ha tålamod – det är en process med en brant inlärningskurva

Det tar tid att bli bekväm med en stjärnkikare. Många nya användare tycker i början att det är svårt att hitta objekt, ställa skarpt eller följa objekten. Det beror inte på fel på utrustningen utan på att astronomi är en färdighet som måste läras och tränas över tid.

Det kommer kvällar när observationsförhållandena inte är optimala eller när det du hoppades se inte framträder tydligt. Det är en del av upplevelsen – och även erfarna amatörastronomer har sådana kvällar.

Det viktigaste är att ge sig tid. Lär känna din utrustning, förstå hur himlen förändras natt för natt och fokusera på små framsteg. Så småningom kommer du se mer, förstå mer och få större glädje av dina nattliga äventyr.

Tips: Tålamod är din vän – och övning ger färdighet!

Har du fler frågor? Maila oss på info@kikkertland.se eller ring oss på tel.: 9630 3409.