Teleskop för Nybörjare

Teleskop för nybörjare finns i alla prisklasser och är perfekt för dig som är ny på stjärnhimlen. Stjärnskådning är en hobby som passar både barn och vuxna, och som hela familjen med fördel kan göra tillsammans. Det är harmoniskt, uppmuntrar till lärande och framförallt spännande. Dessutom är det väldigt billigt jämfört med många andra hobbys, eftersom det inte kostar något efter att man väl har köpt sitt nybörjarteleskop. Stjärnorna är gratis för alla, precis som planeter, kometer och allt annat man kan se på natthimlen. 

Är du nyfiken på rymden så är ett teleskop för nybörjare ett måste. Med en stjärnkikare kan du se massvis av saker som du inte kan bara med blotta ögat. Det är en fascinerande känsla att upptäcka hur mycket som finns där ute, och det kan på något sätt kännas skönt att inse hur små vi är i jämförelse med universum. Plötsligt känns våra problem mycket mindre och hela vår existens sätts i perspektiv. 

Även om det är många som är intresserade av stjärnskådning är det långt från alla som faktiskt skaffar ett teleskop. Ofta tänker man att det är för avancerat och krångligt, speciellt för någon som aldrig har hållt på med det innan. Eller så tjatar barnen om en stjärnkikare, men du tänker att det bara är något för vuxna. Faktum är att vi har teleskop för nybörjare som är så enkla att använda att både barn och vuxna kan sätta igång direkt. Helt utan några särskilda förkunskaper. 

Innan du köper ett teleskop för nybörjare

Innan du köper ett teleskop för nybörjare bör du besvara eventuella frågor som finns. Här är vi på Kikkertland experter, och har redan besvarat de allra vanligaste frågeställningarna som vi märkt att nybörjare ofta har. Det är inte helt ovanligt att man känner sig osäker på olika saker, som t.ex. om stjärnskådning är rätt hobby för just dig eller vilket teleskop man i så fall borde köpa. Så nu ska vi räta ut några frågetecken!

Och skulle det vara så att du inte hittar svaret på just din fråga, tveka inte att höra av dig till oss för personlig service. Vi hjälper mer än gärna till! Vi har lång erfarenhet av teleskop för nybörjare, och tipsar gärna om modeller som kan passa. 

Vad kostar ett nybörjarteleskop?

Funderar du på att köpa ett nybörjarteleskop undrar du säkert hur mycket det egentligen kostar. Svaret på denna fråga är att det, precis som med allt annat, finns många olika prisklasser. Våra billigaste teleskop för nybörjare kostar faktiskt under tusenlappen. Med tanke på hur många år man kan använda dem är det inte särskilt dyrt, jämfört med många andra fritidsintressen som kräver att man betalar en terminsavgift eller köper ny utrustning och kläder kontinuerligt. En stjärnkikare som du köper hos oss kommer du att kunna njuta av i många, många år framöver.

Sedan finns det så klart teleskop som är avancerade och som kostar mer, men som amatör behöver man inte oroa sig för det. Det behöver inte kosta tiotusentals kronor för att påbörja stjärnskådningen, utan man kommer riktigt långt med en stjärnkikare för nybörjare. 

Använda teleskop inne eller ute?

En annan vanliga fråga är om man ska använda teleskopet inne eller ute, samt hur stor plats en stjärnkikare tar. Detta beror självklart på vilken modell du väljer, men det är alltid viktigt att förvara teleskopet på en säker plats. Om du planerar att stjärnskåda från balkongen är det också smart att mäta lite och kolla så att både du och stjärnkikaren får plats. 

En del nybörjare tänker sig att de ska ställa teleskopet inomhus vid ett fönster och stå där om kvällarna och titta på stjärnorna. Även om detta kan vara en väldigt snygg inredningsdetalj, så är det inte ultimat eftersom teleskopen behöver vara kalla för att fungera verkligt bra. Värmestrålning stör dem och bilden blir inte lika klar. 

Därför rekommenderar vi att du tar ut teleskopet när du ska använda det och låta det kylas ner en timme eller så. Detta är viktigt för att du ska få en riktigt tydlig bild. Om du kikar genom ett fönster inomhus kommer du inte att se lika bra, både på grund av värmestrålningen, fönstret och gatljus och annan belysning. 

Vilka sorters stjärnkikare för nybörjare finns det?

Vilka sorters stjärnkikare för nybörjare finns det då att välja mellan? Vi har tre olika sorters nybörjarteleskop som använder sig av olika tekniker, och som passar för att titta på olika saker på natthimlen. De olika typerna av teleskop är: 

  • Linsteleskop. Långa linsteleskop är bra för att titta på större himlakroppar såsom månar och planeter. Korta är bättre för att titta på stjärnor. Linsteleskop kan även användas som utsiktskikare, vilket gör att de är ultimata om du både vill kunna titta på rymden och jorden! 
  • Spegelteleskop. Dessa teleskop kallas även för Newtonteleskop och är särskilt bra om du vill titta på stjärnor. Teleskopen har bra färgåtergivning, och är tack vare sin enkla konstruktion relativt billiga att köpa in. De passar även bra om du vill kunna ta bilder på det du tittar på.
  • Dobsonian teleskop. Ett perfekt nybörjarteleskop som är lätt att bära med sig. Tack vare den stora linsdiametern gör den det lätt att se ljussvaga saker som galaxer och nebula. 

Nybörjarteleskop för hela familjen

Hos oss på Kikkertland hittar du nybörjarteleskop för hela familjen. Astronomi kanske låter som en avancerad vetenskap, men även om det stämmer kan det vara en trevlig hobby som hela familjen kan ägna sig åt tillsammans. Om du vill lära dina barn om rymden är ett barnteleskop eller ett teleskop för nybörjare som är lätt att använda, som dessutom är mycket bättre än att bara läsa för dem ur en bok. I stället för att låta dem titta på bilder kan de ju se sakerna de lär sig om med sina egna ögon! Detta kan verkligen stimulera deras lust att lära sig.

Vi hoppas att dessa tips har varit till hjälp och att det nu ska bli lättare för dig att välja ett teleskop som både är lätthanterligt och som kan ge dig många timmars trevlig sysselsättning. Även våra teleskop för nybörjare håller god kvalitet och kan användas i många år. Vår förhoppning är att du från och med nu kommer att kunna njuta av stjärnskådningens underbara värld och upptäcka universum en liten bit i taget.

Du kan också läsa mer i vår teleskopguide för det bästa valet av teleskop för nybörjare.