• 14 dagars ångerrätt
  • Vi har eget Lager
  • Beställ online 24/7

Nybörjarteleskop

Att stjärnskåda är en hobby som passar både barn och vuxna, och som hela familjen med fördel kan göra tillsammans. Det är harmoniskt, uppmuntrar till lärande och är roligt. Dessutom är det väldigt billigt jämfört med många andra hobbyer, eftersom det inte kostar något efter att man har köpt sitt teleskop. Stjärnorna är gratis för alla, precis som planeter, kometer och allt annat man kan se på natthimlen. 
 

Om du är intresserad av rymden så är ett teleskop ett måste. Med det kan du se massvis av saker som du inte kan se med blotta ögat. Det är en fascinerande känsla att upptäcka hur mycket man kan se, och det kan på något sätt kännas skönt att märka hur små vi är i jämförelse med universum, för plötsligt blir våra problem även de pyttesmå och allt sätts i perspektiv på något sätt. 
 

Men även om det är många som är intresserade av stjärnskådning så är det många som drar sig för att köpa ett teleskop, eftersom de tänker att det är för avancerat och krångligt för någon som aldrig har hållit på med det innan. Eller så tjatar barnen om ett teleskop, men du tänker att det är bara något för vuxna. Faktum är att vi har teleskop för nybörjare som är så enkla att använda att både barn och vuxna kan sätta igång direkt, utan några särskilda förkunskaper. 

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

Innan du köper ett teleskop

Innan du köper ett teleskop är det förståeligt om det finns några frågor du behöver få svar på. Vi kommer nu att besvara frågor som vi har märkt att nybörjare ofta undrar över. Det är inte helt ovanligt att man känner sig osäker både på om stjärnskådning är rätt hobby för en själv, och vilken sorts teleskop man i så fall borde köpa, så nu ska vi räta ut några frågetecken. 
 

Och skulle det vara så att du inte hittar svaret på just din fråga, tveka inte att höra av dig till oss för personlig service, vi hjälper mer än gärna till. Vi har lång erfarenhet av teleskop för nybörjare och tipsar gärna om modeller, som kan passa. 

Pris på teleskop för nybörjare

Många som funderar på att köpa ett teleskop undrar om det inte är dyrt. Svaret på denna fråga är att det finns olika prisklasser, precis som med det mesta annat. Våra billigaste nybörjarteleskop kostar under tusenlappen, och med tanke på hur många år man kan använda dem är det inte särskilt dyrt jämfört med många andra fritidsintressen som kräver att man betalar en terminsavgift eller köper ny utrustning och kläder kontinuerligt. 
 

Sedan finns det så klart teleskop som är avancerade och som kostar mycket att köpa in, men som amatör behöver man inte oroa sig för att det ska kosta tiotusentals kronor att sätta igång med stjärnskådningen. Man kommer långt med en stjärnkikare för nybörjare. 

Rätt plats för ett teleskop

En annan fråga många funderar över är hur mycket plats ett teleskop tar. Detta beror på vilken modell du väljer, men det är viktigt att ha någonstans att förvara det där det kan vila säkert. Om du planerar att stjärnskåda från balkongen är det också smart att mäta lite och kolla så att både du och teleskopet får plats. 
 

En del nybörjare tänker sig att de ska ställa teleskopet i ett fönster och stå där om kvällarna och titta på stjärnorna. Men även om detta kan vara en väldigt snygg inredningsdetalj så är det inte ultimat eftersom teleskopen behöver vara kalla för att fungera verkligt bra. Värmestrålning stör dem och bilden blir inte lika klar. 
 

Därför rekommenderar vi att du tar ut teleskopet när du ska använda det och låter det kylas ner en timme eller så, för att du ska få en riktigt tydlig bild. Om du kikar genom ett fönster där hemma kommer du inte att se lika bra, både på grund av värmestrålningen, fönstret och gatljus och annan belysning. 

Olika sorters stjärnkikare för nybörjare 

Vilka nybörjarteleskop finns det då att välja mellan? Vi har tre olika sorters stjärnkikare för nybörjare som använder sig av olika tekniker och som passar för att titta på olika saker på natthimlen. De olika typerna av teleskop är: 
 

  • Linsteleskop. Långa linsteleskop är bra för att titta på större himlakroppar såsom månar och planeter. Korta är bättre för att titta på stjärnor. Linsteleskop kan även användas som utsiktskikare, vilket gör att de är ultimata om du både vill kunna titta på rymden och jorden! 
  • Spegelteleskop. Dessa teleskop kallas även för Newtonteleskop och är särskilt bra om du vill titta på stjärnor. Teleskopen har bra färgåtergivning men är tack vare sin enkla konstruktion relativt billiga att köpa in. De passar även bra om du vill kunna ta bilder på det du tittar på.
  • Dobsonianteleskop. Lätta att bära med sig och tack vare den stora linsdiametern gör den det lätt att se ljussvaga saker som galaxer och nebula. 

Nybörjarteleskop för hela familjen

Astronomi kanske låter som avancerad vetenskap, men även om det kan vara det så kan det också vara en trevlig hobby som hela familjen kan ägna sig åt tillsammans. Om du vill lära dina barn om rymden är ett barnteleskop eller ett teleskop för nybörjare som är lätt att använda mycket bättre än att bara läsa för dem ur en bok. I stället för att låta dem titta på bilder kan de ju se sakerna de lär sig om med sina egna ögon! Detta kan verkligen stimulera deras lust att lära sig.
 

Vi hoppas att dessa tips har varit till hjälp och att det nu ska bli lättare för dig att välja ett teleskop som både är lätthanterligt och som kan ge dig många timmars trevlig sysselsättning. Även våra stjärnkikare för nybörjare håller god kvalitet och kan användas i många år. Vår förhoppning är att du från och med nu kommer att kunna njuta av stjärnskådningens underbara värld och upptäcka universum en liten bit i taget.

Du kan också läsa mer i vår teleskopguide för det bästa valet av teleskop för nybörjare. 

Trustpilot