Guide till val av stjärnkikare

Så väljer du rätt stjärnkikare

För att komma igång på bästa sätt och få den bästa upplevelsen är det viktigt att välja just det teleskop som motsvarar dina behov och förväntningar. Men kanske har du många frågor eller tycker att det är svårt att navigera bland de många olika modellerna?

• Är du nybörjare?
• Är det till barn eller vuxen?
• Vilka objekt vill du kunna se?
• Ska det vara ett datorstyrt eller manuellt teleskop?
• Vill du ta bilder med teleskopet?

Hos Kikkertland har vi mer än 30 års erfarenhet inom stjärnkikare, och våra experter kan därför ge dig bästa möjliga rådgivning inför köp av stjärnkikare. Oavsett om du är nybörjare, van eller expert inom astronomi, har en viss budget eller något annat, kan vi hjälpa dig.

För att göra det enkelt för dig som är nybörjare har vi skapat en kategori med endast nybörjarteleskop. Här hittar du ett urval av teleskop som är lätta att komma igång med samtidigt som de ger dig fina vyer av nattens himmelfenomen.

Dessutom har vi teleskop i alla prisklasser, så oavsett din budget kan vi hitta en stjärnkikare som passar dig.

Nedan guidar vi dig på bästa sätt och hänvisar till populära teleskopmodeller. Du kan se alla våra modeller under stjärnkikare.

Stjärnkikare till barn och vuxen

För att välja rätt teleskop är det viktigt att veta vilken ålder användaren har. Vissa teleskop är nämligen mer juniorvänliga än andra. Här hittar du våra rekommendationer för olika åldersgrupper och nivåer.

Vilken stjärnkikare ska jag köpa till mitt barn?

När du ska köpa ett teleskop till ett barn är det bra att tänka på om barnet själv ska kunna använda teleskopet eller om det är något ni ska göra tillsammans. För de minsta rekommenderar vi alltid att de får hjälp av en vuxen att hitta objekten på himlen, eftersom det kan vara svårt och kräva tålamod.

Vi rekommenderar dessutom ett linseteleskop eftersom det är användarvänligt och enkelt att komma igång med samt inte kräver förkunskaper. Linseteleskop kan också användas under dagtid för landskapsobservationer, och är därför perfekta för barn så att de även kan ha glädje av det under ljusare månader. Observera dock att bilden blir spegelvänd om du inte köper till en vändningsprisma.

Det kan också vara en fördel att välja ett teleskop med motor eftersom objekt som till exempel månen då hålls i fokus eftersom motorn följer objektet.

Barn från cirka 6–10 år

Kännetecknet för alla modeller till barn från 6 års ålder är att de ska vara lätta att använda så att barnet kan ha glädje av det i vardagen. Det är också viktigt att barnet får en bra första upplevelse med teleskopet. Tänk dock på att tålamod och hjälp från en vuxen krävs oavsett vilket linseteleskop det är.

Vi rekommenderar dessa linseteleskop (refraktorer): Starfinder 60, Astromaster 60 eller Mercury 70. Du kan läsa mer om dem längre ner på sidan.

Ungdomar från cirka 10–15 år

I denna åldersgrupp börjar de flesta teleskop bli relevanta. Om teleskopet ska kunna transporteras rekommenderar vi ett linseteleskop eftersom dessa är enkla att sätta upp, använda och transportera.

Ni kan även välja ett spegelteleskop om användaren är tekniskt kunnig. Spegelteleskop klarar högre förstoringar och ger en mer detaljerad bild. Om användaren är duktig på IT och smartphones kan ni också välja ett spegelteleskop med WiFi, då denna funktion kan göra upplevelsen enklare och mer intressant.

Vi rekommenderar dessa spegelteleskop: Powerseeker 76, StarSense 127, Skyhawk 114 eller Sky-Watcher Explorer 130 WiFi.

Vilken stjärnkikare är bäst för vuxen användare?

Den vuxna användaren kan hantera alla typer av teleskop. Vi rekommenderar spegelteleskop (reflektor) med en tubusdiameter på minst 114 mm. Ju större diameter, desto högre förstoringar – och därför kan man oftast se mer i teleskopet tack vare högre ljusinsläpp och högre förstoringar. Till exempel får du 30 % mer ljus i ett 130 mm än i ett 114 mm. Det ger dig högre detaljgrad, högre förstoringar och möjlighet att utforska djupa rymdobjekt såsom nebulosor.

Ett spegelteleskop kan också finnas med datorstyrning (handkontroll) eller WiFi-montering. Det gör det lättare att navigera på natthimlen eftersom teleskopet själv hittar objekten åt dig via din smartphone eller handkontroll.

Vuxen – Nybörjare

Är du nybörjare inom teleskopvärlden? Oroa dig inte – vi har många fantastiska teleskop som passar alla nivåer. Under nybörjarteleskop kan du se alla stjärnkikare som vi rekommenderar för nybörjare. Valet av teleskop beror även på vad du vill se med det, men här vill vi lyfta fram tre modeller som är särskilt bra för nybörjare:

Skyhawk 114: en bra allround-stjärnkikare för månen och planeter, stjärnor, galaxer och klara nebulosor. Det går att köpa till en motor så att teleskopet själv följer himmelsobjekten.

Sky-Watcher Explorer 130: en bra stjärnkikare med högre förstoring. Den är idealisk för att utforska planeter, stjärnhopar och galaxer. Det går också att köpa till motor så att teleskopet själv följer objekten på himlen.

Celestron StarSense 127: en användarvänlig stjärnkikare där du får hjälp att navigera på stjärnhimlen. Du får tillgång till en app som hjälper dig att hitta objekten och visar dig hur du ska vrida teleskopet för att hitta himmelobjektet.

Vuxen – Van användare

Har du redan en stjärnkikare men vill utmana dig själv lite mer? Om du är van stjärnskådare och vill ta det till nästa nivå rekommenderar vi ett av de större teleskopen. Då handlar det om tubusdiameter på minst 130–200 mm. Det kan till exempel vara Sky-Watcher Explorer 150 eller Explorer 200. Alternativt kan det vara en större dobsonian, såsom Skyliner 200P Classic eller Skyliner 250P Classic.

WiFi-teleskop är också ett alternativ. Med ett WiFi-teleskop kan du med hjälp av en app välja vilket objekt du vill utforska, och teleskopet hittar automatiskt objektet och håller det i fokus. Det gör det enkelt att navigera på natthimlen och upptäcka olika objekt via appens databas. Exempel på sådana är Skymax 127 WiFi eller Star Discovery P150i.

Vuxen – Expert

Är du topprofessionell inom astronomi och vill uppgradera till ett mer avancerat teleskop med bättre monteringar? Då har vi också mycket fint utrustning till dig. Här kan vi rekommendera mer avancerade teleskop som Explorer 200P med HEQ5 SynScan-monteringssystem eller NexStar Evolution 8HD StarSense.

Datorstyrt eller manuellt teleskop

Med ett manuellt teleskop måste du själv hitta det objekt du vill studera. Det är en fördel att ha en app där du kan se var olika objekt finns på natthimlen. Det kan också vara bra att ladda ner ett stjärnprogram på din smartphone, som till exempel Stellarium, eller använda Gyldendals stjärnkarta i bokform för att se stjärnbilder.

Med ett datorstyrt eller WiFi-styrt teleskop hjälper teleskopet dig att hitta objektet du vill observera. Datorstyrda teleskop har en handkontroll med en inbyggd databas med objekt, medan WiFi-styrda teleskop styrs via en app på smartphone eller surfplatta.

Astrofotografering med teleskopet

Detta är ganska avancerat och inte alltid lätt. Det enklaste sättet att ta bilder av månen och planeterna är med din smartphone. För att hålla telefonen stilla används ofta en smartphoneadapter som enkelt sätts på okularet på teleskopet. Kikkertland har adaptrar som passar nästan alla smartphones och teleskop. Ett planetkamera kan också användas av nybörjare för fotografering av månen och planeter.

Om du vill ta bilder med lång exponeringstid måste teleskopet ha motorstyrning. Därför rekommenderar vi teleskop med motor om du vill fotografera med en DSLR-kamera. Du kan välja ett teleskop där motor ingår eller ett WiFi-styrt eller datorstyrt teleskop med monteringssystem. Det går också att köpa till motor till exempelvis Skyhawk 114, Explorer 130 och Nexstar 5 SLT.

Populära stjärnkikare

Nedan har vi samlat några av våra mest populära stjärnkikare. Under produktnamnen beskriver vi vilka fördelar de har och vad du kan se med dem.

Starfinder 60 och Mercury 60

Dessa två linseteleskop är några av våra mest populära teleskop för barn och är särskilt lämpliga från cirka 6 till 10 år. Teleskopen är mycket prisvärda och lätta att komma igång med. Med dem kan du verkligen studera månen och se planeterna som små skivor. Jupiters fyra månar kan också ses. Båda teleskopen är också mycket lämpliga för landskapsobservationer. Mercury 60 har dessutom ett kraftigare stativ.

Mercury 70 och Powerseeker 76

Med dessa linseteleskop ser du månen och planeterna som skivor, och Jupiters fyra månar kan observeras. Diameter på tuben är något större, 70 respektive 76 mm, vilket gör att de samlar in mer ljus och ger klarare bilder. Dessa teleskop är också mycket lämpliga för barn från 6 till 10 år samt för nybörjare.

Skyhawk 114 EQ och Explorer 130 EQ

Dessa teleskop är klassiska spegelteleskop och passar bra för vuxna stjärnskådare. Du kan studera månens kratrar och se detaljer på planeter som Jupiter och Mars. Du kan även se stjärnhopar, flera av Jupiters månar och känna igen vissa galaxer som små fläckar.
Tubusarna är betydligt större, vilket samlar in mer ljus och ger mer detaljerade bilder. Dessa teleskop har kraftigare monteringar och är stabila men tyngre, vilket kan göra dem mindre lämpliga att transportera. Explorer 130 EQ kan köpas med motor som gör att objekt följs automatiskt.

Datorstyrda teleskop

Ett datorstyrt teleskop styrs via en handkontroll med en inbyggd databas över himmelsobjekt. Du kan snabbt och enkelt hitta objekt, och teleskopet riktas automatiskt mot det valda objektet.

WiFi-teleskop

WiFi-teleskop styrs via en app som du laddar ner gratis. Appen har en databas med objekt, och du väljer enkelt objekt i appen som teleskopet automatiskt hittar och håller i fokus.

Star Discovery 150i och Explorer 150P EQ3-2

Ett teleskop med 150 mm tubus samlar mycket ljus vilket gör observationerna ännu roligare och mer spännande. Du kan se många detaljer på månen och planeterna, exempelvis Saturnus ringsystem, stjärnhopar och nebulosor får mer form.

Explorer 200 och Explorer 250

Dessa teleskop är perfekta för seriös hobbyastronomi. Med en stor öppning på 200 mm samlar de mycket ljus och står stadigt på EQ5-monteringen. De kan utrustas med motor för astrofotografering men är relativt tunga och mindre transportvänliga.

Med 200/250 mm kan du se detaljer i nebulosor, stjärnhopar och galaxer. Du ser fler detaljer på månen och planeter som Jupiters band och röda fläcken samt Saturnus ringar och upp till fem av dess månar.

Skyliner 200, Skyliner 250 och andra stora dobsonians

Dobsonians ger mycket bra prestanda till ett lågt pris tack vare basen som är gjord i trä och lätt att tillverka. De är enkla och snabba att sätta upp. Teleskopet roteras via basen och är lämpligt för att observera månen, planeter och djupa himmelsobjekt med stor "wow"-effekt.

Har du fler frågor?

Om du vill veta mer om stjärnkikare hittar du svar på vanliga frågor i vår FAQ om stjärnkikare. Behöver du ytterligare rådgivning står våra experter gärna till tjänst på telefon 9630 3409.

Om du saknar något på hemsidan är du välkommen att fråga våra experter, då vi kan utöka vårt sortiment efter behov.