FAQ Teleskop

Vad är ett teleskop, och hur fungerar det egentligen? Här hittar du våra vanligaste frågor och svar kring stjärnkikare och deras funktioner.

 

Vad är ett teleskop?

Ett teleskop är ett optiskt instrument som gör det möjligt för dig att se sådant som ligger väldigt långt bort, som t.ex. galaxer, stjärnor och månar. Eftersom det ofta användas för stjärnskådning kallas instrumentet även för stjärnkikare.

 

Hur fungerar ett teleskop?

Ett teleskop består av ett långt rör där optiken sitter. Inuti tuben/röret finns ett objektiv, som antingen är en spegel eller en lins. Ett teleskop fungerar genom att samla in ljus och fokusera detta så att bilden kommer fram. Generellt gäller regeln att ju större diameter optiken har, ju mer ljus kan tränga in. Därmed blir förstoringen högre och du kan se mer. 

Okularet sitter i delen där du kikar in i teleskopet, och är det som ger förstoringen. 
 

Vad är ett okular?

I delen man kikar in i sitter ett okular. Okularet ger förstoringen, och är således det som gör att observationerna kan ses med det mänskliga ögat. Utan okularet skulle vi alltså inte kunna se några stjärnor, planeter eller månar på nära håll!

 

Vad kan man se genom ett teleskop?

Rent astronomiskt kan du se månen, stjärnor, planeter, galaxer och solen (om du använder ett solfilter). Detta innefattar även detaljerade detaljer från ytan på t.ex. Mars, stjärnkonstellationer, nebulor och mycket mer. Precis hur mycket du kan se på himlen avgörs däremot av om det är mörkt, var du befinner dig och om det är klart väder. 

Du kan även göra observationer av vår egen planet, som t.ex. djurliv, sport, natur eller något annat som befinner sig på långt avstånd från dig. Detta kräver dock en takkantsprisma, eftersom motiven i ett linsteleskop vänds spegelvänt i det mänskliga ögat. Till detta kan alltså inte ett spegelteleskop användas, eftersom det vänder bilden upp och ner. 

Det ska däremot nämnas att det är objektivet och okularet som avgör hur mycket man kan se. Man bör inte förvänta sig att alla teleskop visar allting lika klart. Generellt säger man att ju större millimeter tuben/röret har, ju mer kan du se. 
 

Kommer det jag ser genom teleskopet att se ut som på bild?

Några saker kommer att framstå lika klart som på ett fotografi, som exempelvis månen, stjärnor och några planeter. Dock kan några av de objekt som ligger allra längst bort inte skicka tillräckligt mycket ljus för att det mänskliga ögat ska kunna uppfatta deras färger med små teleskop. Därför kan även de mest färgglada nebulosor komma att se gråa ut genom mindre teleskop.

 

Linsteleskop eller spegelteleskop - vad är bäst?

Man kan inte peka ut ett teleskop som är det “bästa”, men att läsa på lite om det område man önskar att använda teleskopet till är däremot ett måste. Det alla teleskop har gemensamt är att de kan visa saker som befinner sig på långt avstånd, men självklart är några teleskop bättre på att visa vissa objekt än andra. 

Ett linsteleskop, även kallat refraktorteleskop, är ofta lättare och mindre än ett spegelteleskop. Eftersom linsteleskop är enklare att hantera och flytta, är denna typ av stjärnkikare ett bra val för dig som behöver transportera eller packa bort det mellan dina observationer. Ett linsteleskop med lång brännvidd är ofta ett bra val för dig som är intresserad av att skåda planeter eller landskap. Du hittar alla våra linsteleskop här! 

Ett spegelteleskop, eller reflektorteleskop som det också heter, är ett större teleskop med en större tubus. Denna sortens stjärnkikare är därför inte lika mobil och passar inte bra för dig som behöver transportera ditt teleskop. Däremot är ett spegelteleskop riktigt bra om man bara är intresserad av att titta på stjärnhimlen, eftersom det har en mycket högre förstoring. Önskar du att stjärnskåda och kika efter diffusa fenomen på himlen, så som nebulosor och galaxer, är detta teleskop perfekt för dig. Se vårt utbud av spegelteleskop här. 

Om det är ett linsteleskop eller ett spegelteleskop du ska köpa beror därför helt på vad det är du vill ha ut av din teleskopupplevelse. 

 

Vad är ett Newton-teleskop?

Ett Newton-teleskop är en klassisk stjärnkikare på många sätt, och man får ofta mer för pengarna eftersom det är förhållandevis billigt att framställa. Designen är nämligen mycket simpel, och består av ett en huvudspegel samt en mindre sekundär spegel. Huvudspegeln sitter längst bak i teleskopet och reflekterar ljuset upp genom teleskopet, medan den sekundära spegeln reflekterar det ut till sidan där man kikar in. Ett Newton-teleskop kan därför även kännetecknas vid att man observerar genom teleskopets sida.

Ett Neweton-teleskop är välägnat till att observera svaga nebulosor, eftersom de ofta har en förhållandevis låg bländning. 
 

Vad är ett Dobson-teleskop?

Ett Dobsonian-teleskop är en stjärnkikare med mycket stor tubusdiameter. Därför är de välägnade till att observera svaga himlakroppar som t.ex. nebulor och galaxer, eftersom detta kräver en större objektivdiameter. Ett Dobson-teleskop är mycket enkel i sin mekaniska design, och därför lätt att packa ned och transportera.

Läs mer om dessa stjärnkikare under menypunkten Dobson-teleskop

 

Vilket teleskop ska jag välja - manuellt, fjärr- eller wi-fi-styrt?

Vid ett teleskop som styrs manuellt är det du själv som hittar objektet, som t.ex. månen. Du kan dock med fördel låta dig guidas av antingen appar eller stjärnkartor, så att du enklare hittar precis det du letar efter. 

Fjärrstyrda teleskop är kopplade till en databas med tusentals spännande himlakroppar och fenomen. Det enda du behöver är att välja ditt objekt på handkontrollen, så ställer teleskopet automatiskt in sig på det. 

Ett wifi-teleskop styrs med hjälp av en app på din smartphone. Appen innehåller flera tusen spännande objekt som stjärnkikare själv styr sig mot, allt du behöver göra är att välja vilket. 
Det ska nämnas att det inte går att använda sig av wifi på ett manuellt teleskop. Däremot kan du använda en handkontroll på ett wifi-teleskop, och wifi på ett fjärrstyrt. 
 

Vad är en sökare? 

De flesta teleskop har en sökare som sitter placerad på sidan. Sökaren är i princip en liten stjärnkikare med en lite förstoring, fast med större synfält. Med en sökare kan du snabbt och smidigt hitta det du letar efter på stjärnhimlen, och finns det inte i sökaren är chansen väldigt liten att hitta det även i teleskopet.

 

Kan jag fotografera genom ett teleskop?

Att ta bilder av månen eller planeter är faktiskt relativt simpelt. Här kan du använda i stort sett alla teleskop och kameror, såsom din smartphone. Du håller således upp kameran framför okularet och fotograferar det du ser. Det finns även smartphone adapters att köpa, som tillåter dig att fästa din smartphone på okularet och ta fina, skarpa bilder. 

Är det nebulosor, galaxer eller andra deep sky-objekt du vill fotografera är det lite mer komplicerat. Här rekommenderar vi att du använder en digital spegelreflexkamera (DSLR). Därutöver krävs en ekvatoriell montering, datastyrd eller med motor, som följer objektets rörelser medan man fotograferar. 
 

Är hög förstoring bäst?

Om hög förstoring är bäst för dig kommer helt an på vad det är du önskar att observera. I vissa tillfällen kan förstoringen bli för hög, vilket reducerar ditt synfält och ljusstyrka och får svaga objekt att bli ännu svagare. Det kommer därför an på hur stort ditt objektiv är samt hur mycket ljus det släpper in. Jo mer ljus som kommer in och stimulerar ögat, ju högre förstoring kan du få. 

 

Vad är en refraktor?

En refraktor, även kallat linsteleskop, är ofta små och lätta teleskop. Just därför är det också välanpassat för dig som önskar att bära med dig din stjärnkikare. En refraktor med lång brännvidd är särskilt bra för att observera planeter eller skåda landskap. Här kan du läsa vidare och bli ännu klokare på refraktorteleskop.

 

Vad är en reflektor?

En reflektor, även kallat spegelteleskop, är ofta en stjärnkikare av det större slaget. Detta eftersom den har en större tubus än linsteleskop. En reflektor ger dig en rik möjlighet för stor förstoring, så att du kan se massor av vackra bilder från himlen som nebulosor och galaxer. Nackdelen med reflektorer är att de inte är så enkla att transportera. Du kan klicka dig vidare här för att lära dig mer om just reflektorteleskop

 

Vilket stativ ska jag köpa till mitt teleskop?

Till merparten av våra teleskop följer det med ett stativ, så att du inte behöver ta ställning till vilket stativ som passar bäst. 

Att ha ett bra stativ till sitt teleskop är närmast helt avgörande för att ge stjärnkikaren den stabilitet som krävs. Ett stativ av hög kvalitet kan därför förbättra teleskopets egenskaper, och ge dig ännu vackrare och mer spännande observationer.
 

Vad kan ett teleskop med motor göra?

Ett teleskop med motor kan följa jordens rotation, och därför hålla ditt önskade objekt i fokus när du själv manuellt har hittat det. En motor kan därför INTE hitta objektet åt dig, men hjälpa dig att behålla det i bild när du väl funnit planeten, stjärnan eller nebulosan. 

Observera att det endast kan monteras en motor på EQ-monteringar (ekvatoriell montering).
 

Vad är en GoTo-montering?

Med en GoTo-montering, även kallat fjärrstyrt teleskop, hittar stjärnkikaren själv det objekt som du vill undersöka. Med hjälp av GoTo-monteringens inbyggda motor och handkontroll, behöver du endast mata in ditt önskade objekt på handkontrollens databas och trycka “go to” för att teleskopet själv ska ställa in sig mot objektet. Stjärnkikaren kommer därefter att automatiskt behålla objektet i fokus, eftersom det följer jordens rotation. En GoTo-montering är därför perfekt för dig som gärna vill göra stjärnskådningen så enkelt som möjligt.

GoTo är dessutom särdeles bra för astrofotografering. 
 

Vilka tillbehör ska jag köpa till mitt teleskop?

Det finns massor av spännande utrustning och tillbehör som du kan köpa till ditt teleskop.

Är du intresserad av att se på solen, kan du exempelvis investera i ett solfilter. Vi har många olika slags filter, som ger konstraktrika bilder så att det blir enklare för dig att observera objekten på himlen. Du kan hitta alla typer av filter under astronomiska filter till ditt teleskop.

Om du vill kunna transportera ditt teleskop säkert och smidigt, rekommenderar vi att du skaffar dig en teleskopväska som passar just din stjärnkikare.

Är du ute efter att uppnå högre eller lägre förstoring på ditt teleskop? Då har vi även massor av okular och Barlowlinser för detta ändamål. 

Letar du efter något annat tillbehör till din stjärnkikare? Du hittar hela vårt sortiment samlat under tillbehör till teleskop
 

När jag tittar i mitt teleskop är det helt mörkt, trots att det är stjärnklart ute?

Här är det framförallt två faktorer som kan påverka:

  1. Linslocket. Det är lätt hänt att glömma att det sitter ett lock på teleskopet första gången du använder det, därför är detta alltid det första man bör kolla.
  2. Förstoringen. Kanske har du valt ett objektiv som ger för stor förstoring. Vi rekommenderar alltid att du börjar med den lägsta förstoringen och arbetar dig uppåt.

 

Hur använder jag min sökare?

En sökare används snabbt och smidigt för att hitta just precis det objekt som ska undersökas. Sökaren ska justeras innan den används, vilket kan göras på följande sätt:

  1. Placera sökaren så den är parallell med teleskopets tubus/rör.
  2. Hitta ett objekt på ca. 1000 meters avstånd.
  3. Se till att objektet kan ses mitt i teleskopets bildfält (huvudkikaren) och kika i din sökare.

Om bilden också kan ses i sökaren, är det inte nödvändigt att justera siktkikaren. 

  1. Om bilden inte är centrerad ska du skruva på justeringsskruvarna på sökaren intill objektet är helt justerat. 

 

Hur fokuserar jag?

Det kan vara långt svårare att ställa in rätt fokus än man kan tro, och därför ska man inte bli skrämd bara för att teleskopet inte fokuserar den första gången man använder det. 

För att öva på att ställa in fokus kan det vara en god idé att träna dagtid på objekt som är lättare att lokalisera.
 

1. Fokus justeras vid att skruva fram eller tillbaka på teleskopets fokushjul.

2. Börja med ett okular som har mindre förstoring och ställ in fokus till bilden är skarp. Byt därefter till större förstoringar, och ställ in skarpheten igen. Kom ihåg att okular med stora tal ger en lite förstoring.   

 

Kan jag köpa en handkontroll till wifi-teleskop?

Ja, du kan absolut köpa en handkontroll till ditt wifi-teleskop. Du kan även skaffa wifi till ditt fjärrstyrda teleskop. 

 

Kan jag köpa wifi till mitt standardteleskop?

Nej, du kan inte köpa till wifi till ett teleskop som styrs manuellt.

 

Varför kan inte motordrivna teleskop hitta himlakroppar?

En motor till teleskop fungerar på det sättet att den spårar dina önskade objekt utifrån jordens rotation. En motor kan därför endast bibehålla dina observationer i fokus, men kan inte hitta dem åt dig. Till detta ska du använda antingen wifi eller en handkontroll.

 

Vad är en Barlowlins?

En Barlowlins är en lins som sitter mellan teleskopet och okularet. En 2x Barlowlins fördubblar okularets förstoring. Exempelvis: Använder du ett teleskop med en brännvidd på 900 mm och ett 20 mm okular, har du 45x förstoring. Lägger du då till en Barlowlins kommer du att få 90x förstoring.

Har du två okular sedan innan kommer du alltså att få fyra olika förstoringar vid köp av en 2x Barlowlins. 
 

Hur räknar jag ut okularets förstoring (effekt)?

Det är inte en nödvändighet att kunna räkna ut okularets förstoring. Här på hemsidan hittar du förstoringen på vart och ett av våra teleskop i produktbeskrivningen, och därför finns det inget behov för att du själv ska kunna räkna ut det. Om ändå är intresserad av att lära dig hur du räknar ut förstoringen kan du läsa mer här: 

Ett teleskops förstoring avgörs av förhållandet mellan två oberoende optiska system: Själva teleskopet och det okular som du kikar igenom. För att kunna bestämma teleskopets förstoring, eller effekt, ska du dividera teleskopets brännvidd (i mm) med okularets brännvidd (i mm). 

Teleskopets brännvidd är avståndet från ljusöppningen (linsen eller spegeln) till den punkt där ljuset samlas. Denna punkt kallas även för brännpunkten. Brännvidden för varje specifikt teleskop ska alltid finnas i produktens beskrivning. 

Ett okular kan bytas ut, och därför kan du med samma teleskop uppnå flera olika förstoringar.

Till exempel kommer ett okular på 20 mm tillsammans med ett teleskop med 1000 mm brännvid ge en styrka på 50x (1000/20 = 50). Ett okular på 10 mm tillsammans med samma teleskop kommer att ge en styrka på 100x (1000/10 = 100). Ju mindre okularet är, ju högre kommer förstoringen att bli. 
 

Hur hittar jag rätt förstoring?

Det finns flera olika sätt att hitta rätt förstoring för just dig och dina behov. Det enklaste och mest praktiska sättet att göra det på är:

  1. Börja med lägsta möjliga förstoring och arbeta dig uppåt.
  2. Börja dagtid, då är det enklare att hitta och fokusera på dina objekt. 

För dig som är lite mer teknisk, eller bara önskar att fördjupa dig i teleskopens värld, kan du även räkna ut ett teleskops maximala förstoring. Ett teleskop har nämligen en praktisk gräns för hur hög eller låg förstoring den kan ha. Dessa gränser avgörs både av optikens lagar, och vad som är möjligt för det mänskliga ögat att se.

Tumregeln är att den maximala förstoringen räknas ut vid att multiplicera tubusdiametern med 2. Det betyder exempelvis att ett teleskop med en tubusdiameter på 130 mm har en maximal förstoring på 260x. 

 

Vilka teleskop är de bästa?

Vilket teleskop som är bäst för just dig beror helt på vad du ska använda stjärnkikaren till, och vad det är du vill kunna se på genom det. Kanske är du ett fan av wifi? Eller vill gärna kunna observera både astronomi och landskap? Det finns olika modeller som är anpassade för var och en av dessa ändamål. Du kan läsa mer om vilka modeller som kan vara bäst för dina behov i vår guide till stjärnkikare.