• Returnera julklappar fram till 16/1/23
  • Betala säkert med Klarna
  • Leverans inom 3-5 arbetsdagar
  • 5 stjärnor på Trustpilot

Barlow-linser

En Barlow-lins ökar förstoringen tillsammans med ditt okular. Det finns olika storlekar av Barlow-linser, en 2x Barlow-lins fördubblar exempelvis förstoringen medan en 3x Barlow-lins tredubblar förstoringen.

Har du 1 st Barlow-lins och 2 st okular har du fyra olika förstoringar, medan 1 st Barlow-lins tillsammans med 3 okular ger 6 olika förstoringar.

Utöver detta används Barlow-linser ofta vid astrofotografering. Här ska du välja en Barlow-lins med kamerahylsa/T-adapter och en T-ring (som matchar din systemkamera) - så är du redo att ta bilder av olika objekt.

{{product.Title}} {{product.Title}}

{{discount | currency_format}}

En barlow-lins placeras direkt före okularet och okularet passar nu in i den barlow-linsen. Att använda en barlow-lins som nu ger en högre förstoring betyder inte en bild av högre kvalitet. Bildens kvalitet beror på linsernas och teleskopets optik, inte förstoringen.

Barlow-linsen, uppkallad efter Peter Barlow, är en lins som används i samband med annan optik i ett teleskop eftersom barlow-linsen ökar den effektiva brännvidden för ett optiskt system. Det praktiska resultatet är att bilden förstoras genom att använda en Barlow-lins. En riktig barlow-lins är inte ett enda glaselement eftersom det skulle ge kromatisk avvikelse och en sfärisk aberration om linsen inte är asfärisk. Många barlow-linser använder tre eller flera element för achromatisk eller apokromatisk korrigering och högre bildkvalitet.