Guide till mikroskop

Letar du efter ett mikroskop? Då har du kommit till rätt ställe! 

Undersökningar visar att hela 90% av vår kunskap om världen uppnåtts genom synsinnet. Det är däremot till tider begränsat vad det mänskliga ögat faktiskt kan se utan hjälp av optik och annan utrustning. Med ett mikroskop kan du se partiklar, celler och andra organismer som är så små att våra ögon inte kan uppfatta dem. Mikroskopet kan med andra ord introducera dig för en helt ny värld! 

Här hos Kikkertland lägger vi alltid stor vikt vid att ha en modell för alla, oavsett behov och ändamål. Därför hittar du en introduktion till mikroskop både för nybörjare, vana och proffs här på hemsidan. Nedanför har vi skrivit ihop en guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig i ditt val när det kommer till vilket mikroskop som passar bäst för dig och dina behov. 

Vad kännetecknar ett mikroskop?

Ett mikroskop är ett instrument som används för att förstora mycket små objekt. Den allra vanligaste modellen består av två typer av linser: Ett okular och ett objektiv. Okularet är den lins som du tittar igenom, och därför sitter den på toppen av mikroskopet. Objektivet är den lins som sitter närmast det objekt som du vill undersöka. Därutöver finns det även en platta, eller bas, på mikroskopet där du placerar det som ska undersökas. 

När du placerar ett objekt på plattan kommer det först förstoras genom objektivet och därefter att förstoras genom okularet, så att objektet ser ännu större ut. Ofta har mikroskopet även en inbyggd lampa, som hjälper dig att se ditt objekt klart och tydligt. 

Vad kan man se med ett mikroskop?

Det minsta man kan se med det mänskliga ögat är 0,1 millimeter, vilket ungefär motsvarar ett hårstrås diameter. Ett mikroskop gör det möjligt att se det som är ännu mindre än 1/10 av en millimeter. Det kan exempelvis vara bakterier, celler och mycket mer! Precis detta och mycket mer kan denna guide hjälpa dig att bli klokare på.

Vilken typ av mikroskop ska jag välja?

Något av det första du bör ta ställning till när du ska köpa ett mikroskop, är vilken typ som passar bäst för dina behov. Grovt sagt uppdelas mikroskop i två typer: Stereoluppar och monokulära. Är du osäker på vilken du ska välja? Fortsätt läsa och jämför dessa två modeller för att på bästa sätt avgöra vilken som är bäst ägnad för dig. 

Vad är en stereolupp?

En stereolupp, som även kallas för ett binokulärt mikroskop, har två okulär så att du kan använda båda ögonen för att studera ditt objekt. Du kan i stort sett betrakta allt som får plats under mikroskopets glas. Stereolupp är den mest populära typen av mikroskop och kan fås både med eller utan lampa. Man föredrar ofta stereoluppar inom medicin, biologi, bakteriologi, veterinär- och lantbruk. Dessutom används de flitigt för undervisning och biologi, som redskap för studenter på skolor, gymnasier och laboratorier samt till forskning. Du kan läsa mer under stereoluppar

Vad är ett monokulärt mikroskop?

I ett monokulärt mikroskop finns endast ett okular, och därför kan du bara använda ett öga åt gången när du observerar. Även denna typ kan fås med eller utan ljus, och kallas ibland för mono-mikroskop. Den huvudsakliga skillnaden mellan monokulära och binokulära mikroskop är alltså huruvida du kan se med ett eller båda ögon. Hur förstoring, ljus osv. är kommer helt an på den specifika modellen. Du hittar fler och mer detaljerade beskrivelser av olika modeller under mono-mikroskop här på sidan. 

Ska jag köpa ett vanligt eller ett digitalt mikroskop?

Vare sig du bör välja ett vanligt mikroskop eller ett digitalt mikroskop, även kallat för USB-mikroskop, kommer helt an på vad du önskar att använda mikroskopet till. Den stora skillnaden på ett vanligt och ett digitalt mikroskop, är att du genom ett traditionellt mikroskop observerar direkt genom okularet medan du i en digital variant kan betrakta ditt objekt på en skärm. Ett digitalt mikroskop är därför antingen kopplat till en inbyggd skärm, din dator eller din smartphone, där den visar live-bilder av det du studerar.

Vad är fördelarna med ett digital mikroskop?

Den stora fördelen med ett digitalt mikroskop är möjligheten att föreviga dina upptäckter via bilder och video, som du snabbt och smidigt kan fånga in via din dator eller telefon. Därutöver kan det även för vissa vara en stor fördel att kunna se sina observationer på en stor skärm. På så vis kan det vara enklare att se små detaljer, och bilderna kan även se skarpare ut. Det kan även vara en ergonomisk fördel att inte behöva stå och och kika ner i okularet. Med ett digitalt mikroskop kan du sitta rak i ryggen på en stol vid ett bord och titta på din datorskärm. Det kan till och med tas med ut i naturen, eftersom många modeller har uppladdningsbara batterier! Du kan läsa mycket mer under menyn digitala mikroskop.

Vilken förstoring bör jag välja om jag vill titta på…?

Om du vill försäkra dig om att kunna se och undersöka hela den mikroskopiska världen, rekommenderar vi att du köper ett mikroskop med så hög förstoring som möjligt. Har du däremot en specifik önskan kring vad du vill undersöka, har vi nedanför gjort en lista över vilka förstoringar som passar bäst till vilka objekt.

10x-40x förstoring:

  • Mineraler, frimärken, elektroniskt tillbehör
  • Industriella applikationer
  • Insekter, insektslarver

Här kan du bland annat få bruk av följande mikroskop:

40x-80x förstoring:

  • Plantceller

Här kan du exempelvis använda:

Utöver detta har vi även många andra mikroskop med en minsta förstoring på 40x.

40x-200x förstoring:

  • Större enkla celler
  • Fiskparasiter
  • Enkla celler (Vorticella)

Ett bra mikroskop på denna nivån är t.ex. Levenhuk Mikroskop 400M.

400x-1000x förstoring:

  • Svampar, pollen
  • Sperma
  • Blod

Vårt tips: Levenhuk Biologi 320Plus

Mikroskop som har en förstoring på 100x-1000x är de allra vanligaste, och här är utbudet stort. Därför rekommenderar vi alltid att du läser närmare om de mikroskop som har denna förstoring, så att du hittar den modell som passar bäst för dina behov. Du hittar en samlad överblick under kategorin mikroskop.

1000x-2000x förstoring:

  • Bakterier
  • Kromosomer

Här rekommenderar vi följande mikroskop:

Har du inte behov av att förstora mer än upp till 20x kan en lupp användas, dessa hittar du under luppar och förstoringsglas.

Ska jag välja ett mikroskop som drivs av el eller batterier?

Ström, antingen i form av en elkontakt eller batterier, är bara relevant om du behöver ljus till dina observationer. Du kan därför självklart köpa och få mycket glädje av ett mikroskop utan varken batterier eller strömförsörjning. Önskar du däremot ett mikroskop med ljus och gärna vill kunna ta med dig det ut på fältet, rekommenderar vi att du köper ett batteridrivet mikroskop. Vill du ha starkt ljus, och planerar du att ha ditt mikroskop stillastående nära en strömkälla, har du en situation som är perfekt för en eldriven variant. Är du fortfarande osäker på om du ska välja ett eldrivet eller batteridrivet, har vi även mikroskop som fungerar med båda delar. Ett tips är exempelvis Discovery Digital Mikroskop Artisan 128

Hur fokuserar jag med mitt mikroskop?

Vi rekommenderar att du alltid startar med den minsta förstoringen, och därefter ökar vid att använda objektiv. Flytta därefter runt på objektet tills du kan se att det är centrerat. Du kan sedan använda grov- och finjusteringen för att ställa in skärpan. 

Vilket tillbehör ska jag köpa till mitt mikroskop?

Vi har massor av spännande tillbehör som kan göra din mikroskopupplevelse ännu mer spännande och rolig. Det är dock svårt att peka ut precis vilket tillbehör man bör köpa, då det är väldigt individuellt vad man söker efter. En god idé att starta med är alltid att kolla vilka tillbehör som är inkluderade när du köper ett mikroskop, då det ofta följer med i paketet. Vi vill även framhäva olika sorters okular, ljuskällor, kontrastmetoder och annat tillbehör till mikroskop här på sidan, som du kan använda för att uppgradera ditt mikroskop. 

Är du exempelvis intresserad av förberedda preparat som du kan undersöka under mikroskopet, eller vill du gärna prova att göra dina egna? Vi har massor av förberedda preparat som är redo för bruk!

Har du köpt ett traditionellt mikroskop, men önskar att du kunde ta bilder av dina upptäckter? I vårt sortiment hittar du flera olika smartphone adapters, som snabbt och smidigt kopplar ditt mikroskop till din mobil. På så vis kan du föreviga dina observationer. Därutöver kan du även köpa en kamera till ditt mikroskop

Hur tar jag bilder med ett mikroskop?

I många tillfällen kan du ta fina fotografier av dina observationer, och det finns flera sätt att göra detta på:

  1. Många digitala mikroskop har ett USB-sladd, så att du kan koppla den till din dator. Du kan således ta bilder och videos av det du ser via din dataskärm.
  2. Ett annat alternativ är att köpa en smartphone adapter. Med en smartphone adapter kan du koppla din mobil till mikroskopet och därmed ta bilder direkt genom din smartphone.
  3. Som en tredje möjlighet kan du köpa en kamera specifikt till ditt mikroskop. Dessa hittas under kategorin “kamera till mikroskop”. 
  4. För att komma igång med fotandet direkt kan du köpa ett komplett paket med mikroskop och en tillhörande USB-kamera

Vad är immersionsolja?

Immersionsolja är ett tillbehör som används för att öka objektivets bländare. När du använder oljan kan du således observera preparat med högre upplösning och förstoring. Därutöver reduceras även ljusbrytningen in i linsen.

Vi har bland annat immersionsolja från Optika, som du kan läsa mer om under produkten i fråga. Denna finner du under diverse tillbehör till mikroskop. Här hittar du även täckglas, petriskålar, dissektion set och mycket annat utrustning för mikroskopi.  

Vilket mikroskop är bäst till barn?

Ett mikroskop för barn kan vara en superbra idé, och kan ge ditt barn flera timmar av underhållning, fördjupning, lek och lärande. 

Vi rekommenderar fickmikroskop, som är mycket lätta i sin design och enkelt kan tas med ut på olika resor och semestrar. Hos oss hittar du fickmikroskop med 20-250x förstoring. 

Våra barnmikroskop från LabZZ-serien är även de att rekommendera, som t.ex. Mikroskop 40-640x lime med tillbehör, som är designat just för att användas av barn. Detta mikroskop har hela 40-640x förstoring, och ger därför en möjlighet att se massor av små detaljer! 

Därutöver hittar du även kompletta paket som passar perfekt för barn och tonåringar som är intresserade av den mikroskopiska världen. De kan exempelvis vara vårt Viewlux mikroskop, som kommer i en väska tillsammans med hela 28 olika tillbehör. Alltså med en rik möjlighet att hela tiden vidga sina horisonter! 

Vilket mikroskop är bäst för nybörjare?

Vi har många bra mikroskop för nybörjare, och kommer här att presentera tre mycket populära varianter:

  • VisioStar mikroskopet har 40-400x förstoring, LED-lampa, strömförsörjning och superbra optik. Det har ett simpelt styrsystem och är därför enkelt att manövrera för nybörjaren.
  • Levenhuk mikroskop 40x-400x har LED-lampa, är uppladdningsbar och enkelt att använda! Med detta mikroskop får du en skarp och kontrastrik bild och kan se riktigt vackra observationer.
  • Eller Omegon Mikroskop 20-1280x, som utöver att ha en hög förstoring kan kopplas till en dator och därigenom ta bilder av allt du ser! 

Hur bra är du på den mikroskopiska världen? 

Kanske har du redan ett mikroskop, men önskar att ta det till nästa nivå? Eller vill du studera ännu mer i detalj? Vi föreslår att du kikar lite längre upp i denna guide, där vi går igenom vad du kan se med olika förstoringar. Under varje avsnitt har vi gett förslag på mikroskop som passar till varje nivå av förstoring. Detta kan vara ett bra sätt för dig att guida dig själv när du går i tankarna om att skaffa dig ett nytt mikroskop och redan har viss kunskap inom området.

Mikroskop för professionellt bruk

Är du professionell i mikroskopering? Då har du säkert redan hittat den modell eller de mikroskop tillbehör som passar bäst för just dig. Har du speciella funderingar kring dessa har du absolut kommit rätt. Kikkertland är Danmarks, och en av Sveriges, största förhandlare av mikroskop och tillbehör. 

Vilket mikroskop ska du köpa? 

Har du redan läst hela mikroskopguiden har du förhoppningsvis kommit fram till vilket mikroskop som passar dig bäst. Om du fortfarande är osäker, eller har fler frågor kring vilket mikroskop du ska välja, står våra experter alltid redo för att ge råd och vägledning på info@kikkertland.se. Med mer än 30-års erfarenhet är vi säkra på att vi kan hjälpa dig!