Guide till stjärnkikare

Ska du köpa ditt första stjärnkikare, även kallat teleskop, eller ska du ge ett teleskop i gåva? Stjärnkikare eller teleskop täcker samma produkt. Kikkertlands stjärnguide kan hjälpa dig att välja rätt stjärnkikare. Vår teleskop guide visar dig vad du ska leta efter när du köper nytt teleskop.

Du är naturligtvis alltid välkommen att skriva til os på info@kikkertland.se

Hur du väljer rätt stjärnkikare

För att spara tid och pengar är det därför en bra idé att välja just det teleskop som motsvarar dina behov och förväntningar! Kikkertland har mer än 30 års erfarenhet av stjärnskådning och våra experter kommer därför att kunna ge råd och vägleda dig på bästa sätt. Oavsett om du är nybörjare, erfaren eller expert på astronomi, har en fast budget eller något helt annat så kan du få hjälp här. Läs vidare nedan och bli lite klokare.


• Är du nybörjare eller erfaren?
• Är det för ett barn eller en vuxen?
• Vilka objekt vill du kunna se?
• Ska det vara ett datorstyrt eller manuellt styrt teleskop?
• Vill du ta bilder med teleskopet?


Är du nybörjare? Då vi har skapat en kategori endast med nybörjarteleskop! Nedan hittar du ett urval av teleskop som är speciellt utvalda för att de är helt rätt att komma igång med, samtidigt som du kan få superfina vyer över fenomenen på natthimlen. Kanske har du en maxbudget? Det går att hitta modeller i många olika prisklasser. Har du bra erfarenhet av astronomi kan det vara ett av de större teleskopen som passar dig bäst.

Nedan guidar vi dig på bästa möjliga sätt och refererar till populära teleskopmodeller. Du kan se alla våra modeller under teleskop.

Stjärnkikare för barn och vuxna

För att välja rätt teleskop är åldern viktig vid val av stjärnkikare/teleskop. Därför hittar du rekommendationer för olika åldersgrupper samt barn och vuxna nedan. Det finns också råd och vägledning för nybörjaren, den erfarne och experten när de ska välja det bästa teleskopet.

Vilken stjärnkikare ska jag köpa till mitt barn?

När du ska köpa ett teleskop till ett barn är det bra att tänka på om barnet kommer att kunna använda teleskopet själv, eller om det är något ni ska göra tillsammans. För de minsta skulle vi dock alltid rekommendera att de tar hjälp av en vuxen att hitta föremålen på himlen. Dessutom skulle vi rekommendera ett linsteleskop, då detta är enkelt och snabbt att komma igång med och inte kräver några förkunskaper. Linsteleskop kan även användas under dagen för landskapsobservationer, och är därför perfekta för barn, så att de också kan njuta av det under de ljusa månaderna. Det kräver dock ett inverterat prisma för teleskopet, eftersom bilden är spegelvänd. Det kan också vara en fördel att välja ett teleskop med motor då objekt som månen förblir i fokus när motorn följer objektet.

Barn från ca. 6 år upp till ca. 10 år

Kännetecknande för alla modeller för barn från 6 års ålder är att de ska vara lätta att använda, så att barnet kan njuta av det i dagligt bruk.
Här är några förslag på lättanvända linsteleskop (refraktorer): Starfinder 60, Astromaster 70, Mercury 60, Mercury 70. Du kan läsa mer om dessa längre ner på sidan.

Ungdomar från 10-15 år

I denna åldersgrupp börjar de flesta teleskop vara relevanta. Om det är ett teleskop som måste vara transporterbart rekommenderar vi ett linsteleskop, då dessa är både lätta att sätta upp, använda och transportera. Om användaren däremot är bra på teknik, IT och smartphones kan du även välja ett teleskop med wifi eller gå till montering, eftersom dessa funktioner kan göra upplevelsen enklare och mer intressant.

Vilken stjärnkikare är bäst för den vuxna användaren

Alla teleskop kan hanteras här, och vi rekommenderar gärna spegelteleskop (reflektorer) med en rördiameter på minst 114mm. Ju större diameter, desto mer kan vanligtvis ses i teleskopet. Med en 130 mm får du in 30% mer ljus än i ett teleskop med 114 mm, så du kan se mycket mer. Ett teleskop med datorstyrning (handkontroll) eller wifi kan med fördel väljas om dessa passar i prisklassen. Det är bra att tänka på om du är nybörjare, erfaren eller expert på området. Vi kommer att beskriva detta mer i detalj nedan.

Vuxen nybörjare

Är du ny i teleskopvärlden? Var inte rädd – vi har många fantastiska teleskop som passar alla nivåer! Under nybörjarteleskop kan du se alla stjärnkikare som vi skulle rekommendera för nybörjaren. Dessutom beror valet av teleskop också på vad du vill se med det. Men här vill vi lyfta fram tre modeller som är särskilt bra för nybörjare:

Skywatcher Skyhawk 114 är en bra allroundkikare för månen, planeter, stjärnor, galaxer och nebulosor. En motor kan köpas till teleskopet, vilket gör det lättare att behålla teleskopets fokus på önskade föremål.

Med Explorer 130 kan du se tusentals spännande föremål på himlen. En motor kan köpas till detta, så att själva teleskopet följer de himmelska föremålen.

Med Celestron Starsense 127 kan du navigera på stjärnhimlen med din smartphone. Genom att ansluta din smartphone till teleskopet kommer du att visas hur du flyttar teleskopet för att se ditt önskade objekt. Det blir inte lättare än så!

Vuxen erfaren

Har du redan en stjärnkikare, men behöver utmana dig själv lite mer? Om du redan är en erfaren stjärnskådare men funderar på att ta det till nästa nivå, då är detta ett av de större teleskopen att titta på. Här är vi upp till ett minimum av 130-200 mm rördiameter. Detta kan till exempel vara Star Discovery 150i, Explorer 200/250 eller en av de större Dobsonians som Skyliner 200/250mm. 
Dessutom är det också en möjlighet att prova ett wifi-teleskop. Med ett wifi-teleskop kan du använda en app för att välja vilket objekt du vill observera och sedan styr teleskopet sig dit.

Expert

Om du är ett riktigt proffs inom astronomi har vi också massor av fantastisk utrustning för dig! Hos Kikkertland hittar du både högkvalitativa och riktigt professionella teleskop! Om du är tveksam eller har frågor om vår utrustning så har vi ett helt team av experter som står redo varje dag för att guida dig! Om det är något du saknar men inte hittar på hemsidan, tveka inte att fråga våra experter om detta, då det finns möjlighet att utöka vårt sortiment.

Datorstyrt eller manuellt styrt teleskop

Med ett manuellt styrt teleskop måste du själv hitta föremålet, som månen, galaxer eller nebulosor. Det skulle vara en fördel att ha en app där man kan se var de olika planeterna och så vidare finns på natthimlen. Du kan även med fördel ladda ner ett stjärnprogram på din smartphone som Stellarium eller så kan du använda dig av Gyldendals stjärnkarta där du kan se stjärnbilder i bokform.

Att hitta föremål på natthimlen kräver tålamod. Var uppmärksam på att peka på ett föremål när du använder kikaren.

Med ett  datorstyrt/datastyrt  eller  wifi-styrt teleskop  hjälper teleskopet dig att hitta det objekt du vill observera. Datorstyrda teleskop har en manuell kontroll med en databas där de olika objekten läggs in. Ett wifi-styrt teleskop styrs däremot med hjälp av en app på din smartphone eller surfplatta.

Astrofoto med teleskopet

Detta är ganska avancerat och inte alltid lätt. Det enklaste sättet att ta bilder av månen och planeterna är via din smartphone. För att hålla smarttelefonen helt stilla används ofta en smartphoneadapter, som enkelt kan fästas på okularet på teleskopet. Kikkertland har adaptrar som passar i stort sett alla smartphones och teleskop. En  planetkamera  kan också användas av nybörjare för månen och planeterna.

Om bilder ska tas med lång exponering, som av stjärnor och nebulosor, måste teleskopet ha motorstyrning. Om du är intresserad av mer seriös astrofotografering rekommenderar vi ett teleskop med motor. Skyhawk 114, Explorer 130 och Nexstar 5 SLT är alla stjärnkikare som kan kopplas till en motor

Populära stjärnkikare

Nedan har vi samlat några av våra mest populära stjärnkikare. Under produktnamnen kommer det att lyftas fram vilka fördelar de var och en har och vad det är möjligt att se med dem.

Starfinder 60Mercury 60

Dessa två teleskop är några av våra mest populära teleskop för barn, och passar speciellt från ca. 6 år och uppåt. Teleskopen är mycket prisvärda och lätta att komma igång med. Med dessa teleskop kan månen studeras riktigt nära och planeterna kan ses som små skivor. Jupiters fyra månar kan också ses. Båda teleskopen är också särskilt lämpade för landskapsobservation. Dessutom måste det påpekas att Mercury 60 har ett starkare stativ. 

Mercury 70 og Astromaster 70

Med dessa teleskop ses månen och planeterna som en skiva, och Jupiters fyra månar kan också observeras. I motsats till Mercury 60 är diametern på röret i dessa teleskop något större, nämligen 70 mm och 76 mm, varvid de också samlar in mer ljus, vilket gör att du kommer att kunna se föremålen tydligare. Dessa teleskop är även lämpliga för barn och nybörjare. 

Astromaster 114 EQ och Astromaster 130 EQ

Dessa teleskop är bra för den semi-professionella stjärnskådaren. Månen och kratrarna kan studeras nära, och man kan ana de första ytdetaljerna på planeter som Jupiter och Mars. Dessa teleskop är klassiska reflekterande teleskop. Dessutom kan du med dessa teleskop även se nebulosor, flera av Jupiters månar, och du kommer att kunna känna igen enskilda galaxer som små fläckar. Diametern på röret är betydligt större i dessa teleskop, varvid mer ljus samlas in, och objekten på himlen blir klarare. Dessa teleskop har ett starkare fäste och är mycket stabila, men därmed också tyngre, så det blir svårare att transportera dem. Dessutom bör det påpekas att Astromaster 130 EQ kan förses med motor, vilket gör att föremål automatiskt kan följas med stjärnkikaren.

Datorstyrda teleskop

Ett datorstyrt teleskop styrs via en handkontroll. En handkontroll har inbyggda föremål, så att du enkelt och snabbt kan hitta det föremål du vill följa, varefter teleskopet automatiskt styr mot önskat föremål.

Wi-Fi-teleskop

Ett wi-fi-teleskop styrs via en app som kan laddas ner gratis. På så sätt måste du helt enkelt välja ett objekt på appen, och sedan hittar teleskopet det själv på natthimlen.

Star Discovery 150i, Explorer 150

Ett teleskop med ett 150 mm rör kan samla in mycket ljus, vilket gör observationer av natthimlen ännu roligare, mer spännande och mycket vackrare. Ett teleskop av denna kaliber kan visa många detaljer på både månen och planeterna. Till exempel kommer du att kunna se indelningen av Saturnus ringar, stjärnhopar kommer att synas i detalj och nebulosor tar mer form. 

Explorer 200 og Explorer 250

Dessa teleskop är perfekta om du vill börja seriös hobbyastronomi. Teleskopet har en stor 200 mm öppning som samlar mycket ljus, och med ett stabilt EQ5-stativ står det säkert. Explorer 200 kan väljas med olika fästen, och med en motor är teleskopet lämpligt för astrofotografering. Teleskopet är dock relativt tungt och lämpar sig därför inte för transport.
Med Explorer 200/250 mm blir nebulosor mer intressanta, stjärnhopar syns tydligt och galaxer blir också tydligare. Du kommer också att kunna se ännu fler detaljer på månen och planeterna, samt Jupiters ränder, där den röda fläcken också är synlig. Saturnus ringar ses tydligt delade, och så många som fem av Saturnus månar kan ses.

Skyliner 200 och andra stora dobsonians.

Med ett dobsonian-teleskop får du ett teleskop med utmärkt prestanda till ett lågt pris. Dessutom är teleskopet snabbt och enkelt att sätta upp. Teleskopet kan roteras via basen som teleskopet står på. De stora dobsoniska modellerna 200mm och 250mm lämpar sig för att observera månen och planeter, samt Deep Sky-objekt, varvid man lätt får en "wow"-effekt.

Vill du veta ännu mer om kikare kan du hitta svar på vanliga frågor under vår FAQ om stjärnkikare. Behöver du ändå råd om val av teleskop finns våra experter även tillgängliga på tel +45 96303409.