•  Julklappa kan retuneras fram tills den 11/1/21
  • 14 dagars ångerrätt
  • Eget Lager
  • Beställ online 24/7

Välj rätt kikare

Förstoring
Det första viktiga talet hos en kikare är förstoringen, t.ex. 10x. I praktiken betyder detta att du kan se ett objekt som är 100 meter bort så som det skulle sett ut på 10 meters håll. Med andra ord kommer objektet verka 10 gånger närmare när det betraktas genom kikaren.

Objektivdiameter
Det andra viktiga talet är kikarens objektivdiameter, t.ex. 50mm. Detta är objektivlinsens diameter angett i millimeter. Ju större diameter, desto ljusare synfält.

Okular
Okular är kikarens mindre linser som är vända inåt mot ögonen.

Synfält
Synfältet indikerar hur många meter i bredd som är synliga genom kikaren på ett avstånd av 1000 meter. Generellt kan man säga att ju högre förstoringen är, desto smalare blir synfältet. Med ett bredare synfält är det alltså lättare att hitta ett specifikt objekt.

Coating/ytbehandling
Alla kikare är idag försedda med coating. Detta är en beläggning som läggs på linsens yta för att förbättra ljusgenomsläppet och samtidigt reducera reflexer.
 

”Fully coated” - en del av linsytorna är behandlade.
”Multi coated” - alla linsytorna är behandlade.

 
Vissa fabriker lägger ändå till flerlagerbehandling för att optimera ljusgenomsläppet och använder faskorrigeringsbeläggning för att korrigera ljusets vågrörelser.

 

Ej coated 69%
Delvis coated  78%
Fully coated 84%
Multi coated 86-95%

 

Ytbehandlingar kan bestå av många lager som ångas på prismorna samt på objektivets in- och utsida.

Ytbehandlingen ses ofta som en glänsande grön, blå eller röd färg i slutet av objektivet. Färgen påverkar inte färgangivelsen i kikaren eller teleskopet.

Phase coating

Phase coating används endast till de allra bästa kikarna. Phase coating på BaK-4 prismor eliminerar störningar vid prismakanten, säkerställer hög upplösning och ger överlägsen färgåtergivning.

Kikartyper

Man talar vanligtvis om 2 typer av kikare:
 
1)     Porroprismakikare
2)     Takkantsprismakikare
 
En traditionell standardkikare har så kallade porroprismor som sitter i en z-formation. Beteckningen porro används efter Ignazio Porro som uppfann denna konstruktion.
 
Den andra konstruktionen, som är nyare, kallas takkantsprismakikare då de ena prisman liknar takryggen på ett tak. Denna konstruktion gör det möjligt att producera mindre kikare - även i fickstorlek. Det linjära ljusgenomsläppet ger en god ljusstyrka.

Glasögonbärare

Använder du glasögon när du tittar genom kikaren ska du komma ihåg att man på de flesta kikare med gummiögonmusslor kan vika ned gummit. På detta sätt får du rätt pupillavstånd till okularen och därmed fullt syntfält. På andra kikare skjuter man bara ner ögonmusslorna.

Vattentäthet

Speciella förseglingar kan göra din kikare vattentät. Oftast är dessa kikare också fyllda med kväve, vilket motverkar imma på linserna.

Underhåll

Normalt rekommenderar vi att man putsar kikarens linser så lite som möjligt.
Om linserna behöver rengöras, borsta först med en mjuk fotopensel (kom ihåg att dubbelkolla att det inte finns smuts eller sandkorn på penseln). Torka därefter av linsen med en mjuk, luddfri microfiberduk. Om det är riktigt smutsigt kan man ev. använda sig av en glasögonrengöringsprodukt och därefter torka av med en duk eller linspapper.

Sammanfattning

Vilken kikare som passar bäst beror på vad du ska använda kikaren till. Om du framförallt ska använda kikaren till segling bör du välja en kikare med 7x förstoring. För natur- eller fågelskådning passar 8x-10x förstoring bäst. Om du är riktigt säker på handen kan du också använda 12x förstoring.

Kom också ihåg sambandet mellan förstoring och ljus. Om samma kikare t.ex. tillverkas i både 8x och 10x förstoring kommer du få bättre ljus (och oftast större synfält) i en kikare med 8x förstoring än i den med 10x.

Trustpilot