Guide till kikare

Ska du köpa ny kikare eller ge en kikare i gåva? Och är du i tvivel om vilken kikare som är bäst? Kikkertlands kikare guide hjälper dig att välja rätt kikare. Vår kikare guide kommer att granska de viktigaste sakerna du behöver vara medveten om så att du köper rätt kikare till att börja med. Du är välkommen att läsa vidare i vår guide nedan för att göra det bästa valet.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa för råd och vägledning från våra specialister på telefon +45  96303409 eller skriva till oss på (info@kikkertland.se)

Vilken kikare ska du välja?

Om du är intresserad av kikare för allroundanvändning har vi en kategori med allroundkikare. Här hittar du ett brett urval i olika prisklasser.
Är kikaren för speciellt bruk eller hobby? Så det är en bra idé att vida, vad ska du använda kikaren till? Det finns faktiskt några typiska lämpliga för astronomi, fåglar, marina, jakt, golf och många andra ändamål. Därför rekommenderar vi att du väljer kikare som passar dina behov, så att du får den bästa tittarupplevelsen utan att betala mer för kikaren än nödvändigt.

Vad är syftet med kikaren?

•    Jakt
•    Fåglar och djur
•    Sjö och marin användning
•    Kikare
•    Resor och safari
•    Barn och junior
•    Astronomi
•    Avståndsmätere för golf och jakt

Du hittar ett urval av kikarmodeller för dessa ändamål i menyn under kikare. Du kan också läsa mer här i vår kikarehandbok för mer råd och rekommendationer. Med mer än 30 års erfarenhet kommer Kikkertlands experter att kunna ge dig råd och vägledning på bästa sätt.

 

Kikare för speciellt bruk:

Du behöver inte vara specialist för att hitta de bästa kikarna. Letar du efter kikare för din hobby eller annan speciell användning, så kan du hitta några av de mest populära specialkikarna nedan.

Kikare för fåglar och natur:

Om du letar efter kikare för natur och fågelskådning är en 8 eller 10 x förstoring lämplig. Endast om du har en mycket säker hand är en förstoring 12x det bästa valet. En handhållen kikare med för stor förstoring kan göra bilden skakig och suddig, och då får du inte en särskilt bra upplevelse med fågelskådning. Det är också en bra idé att välja en modell som passar under de blandade ljusförhållanden som naturen erbjuder. Naturligtvis är det också en viktig parameter att kikaren är vattentät och dimfri och lätt att bära på resan. Bland annat kan vi rekommendera följande modeller, som är bra fågelkikare.

Fågelkikare: Asphen Classic, Viewlux Ultra PC, Viewlux ED

Om du letar efter den ultimata bästa kikaren för fåglar, ta en titt på den revolutionerande Zeiss Conquest HD eller Zeiss Victory som också är en formidabel fågelkikare. Se också hela utbudet av natur- och fågelkikare.

Resekikare:

Kikare för resanvändning kallas ofta en minikikare eller fickkikare. De vanligaste storleksalternativen för en resekikare är 8x25 och 10x25. Vi rekommenderar en mindre främre lins (20-30 mm), eftersom dessa är lättare och tar mindre plats när du åker på sightseeing, safari, vandrar eller något helt annat på din resa. Eftersom resekikaren fylls och väger minimalt är den också perfekt när du behöver packa en resväska för resan. Se populära modeller nedan.

Safari-kikare: Elbrus, Jaeger Elite, Kowa SW

Ta en närmare titt på urvalet här under mini- och kompaktkikare.

Jaktkikare:

En jaktkikare storlek 8x42 och 10x42 mm är det vanligaste valet, men det finns flera förstoringar som kan vara lämpliga. Karaktären hos dessa modeller är att de är speciellt gjorda för ändamålet. En bra kikare för jakt ger dig tydliga och skarpa bilder av djuren och tål att vara ute i alla väderförhållanden. Den är också avsedd för användning i gryning och skymning, där djuren kan vara svåra att upptäcka. Nedan följer de bästa modellerna för priset, där du får mycket för pengarna.

Rekommendationer för jakt: Asphen Sport kikare, Jaeger Elite kikare, Viewlux ED

Alla våra jaktkikare har valts speciellt för att ge den bästa jaktupplevelsen. Se hela urvalet under jaktkikare.

Båtkikare:

En 7x50 marin kikare är det vanligaste valet. Det rekommenderas att välja en modell med 7 x förstoring, eftersom en större förstoring blir svår att hålla stilla till sjöss. De marina kikarna är också kvävefyllda, så de är 100% vattentäta och fria från inre dimma. Vissa modeller har också en kompass med nattbelysning. Se populära båt och marina kikare nedan.

Rekommendationer för båt: Asphen Marine, Helios Oceanmaster, Nikon Marine OCEANPRO, Nikon Action CF, Steiner Navigator Pro

Hela urvalet finns under marin- och båtkikare.

Vad betyder numren på kikaren?

En kikare kallas till exempel 10x42 - vilket innebär att förstoringen är 10x och siffran 42 anger diametern på den främre objektivlinsen - dvs. 42 mm.
Man kan tro att ju större förstoring, desto bättre kikare - men så är inte fallet. I själva verket måste du också titta på vilka material som har använts, prismorna och beläggningen på kikaren. Förstoringen måste vara lämplig för vad kikaren ska användas till.
För de flesta observationer är 8x eller 10x förstoring riklig. Upp till denna förstoring kan kikaren hållas stilla - utan att bilden skakas. Med högre förstoring (över 12x) är det bättre att placera kikaren på ett stativ.
Om större förstoring önskas, blir en tubkikare (spottingscope) på ett stativ bättre. Dessa har vanligtvis från 15x-60x förstoring. Här er exempel på bra tubkikare.

Tubkikare: Asphen Classic, Viewlux Elite, Celestron Ultima, Vanguard ED, Zeiss Victory Hapia.

Se hela urvalet under tubkikare.

Specifikationer för kikare:

Förstoring

Det första numret som anger kikaren, t.ex. 10x, är förstoringen. I praktiken betyder det att du ser ett föremål som ligger 100 m bort, sett 10 m med blotta ögat. Med andra ord verkar objektet tio gånger närmare när det betraktas genom kikare. 

Linsdiameter

Det andra numret, t.ex. 50 mm, är objektivlinsens diameter i millimeter. 

Okular

De små linserna på kikaren, som vetter mot ögonen.

Synfält

Synfältet indikerar bredden på landskapet i meter som syns i kikaren på ett avstånd av 1000 m. Ju bredare synfältet är, desto lättare är det att hitta ett visst objekt.

Beläggning

Alla kikare idag är försedda med en beläggning som är en beläggning som appliceras på glaset för att förbättra ljusgenomsläpp och samtidigt minska reflektioner.
Zeiss har sin egen patenterade beläggning.

Fasbeläggning

Fasbeläggning används endast i absolut bästa kikare. Fasbeläggning på prismer eliminerar störningar vid prismakanten, vilket garanterar högre upplösning och överlägsen färgåtergivning. 

Faser med fasbeläggning: Viewlux Ultra PC, Nikon Prostaff 7S, Viewlux HG

ED-glas

Glas med extra låg spridning, minimerar reflektion och ger utmärkt färgbalans och bildåtergivning. ED-glas ger kant-till-kant-skärpa i kikaren.

Kikare med ED-glas: Viewlux ED, Viewlux HG, Nikon HG, Vanguard VEO, Zeiss Conquest HD

Typer av kikare

Det är i allmänhet tal om två typer av kikare
1) Porroprism kikare
2) Takprismakikare.
En traditionell standardkikare har så kallade poroprismer som sitter i z-form. Termen porro används efter Ignazio Porro, som uppfann denna konstruktion.
Den andra konstruktionen, som är nyare, kallas takprismakikare eftersom en av prismorna liknar takryggen på ett tak. Denna konstruktion gör det möjligt att producera ett mindre kikare - även i fickstorlek.

Glasögonbärare

De flesta kikare har vridbara okular som gör det enkelt att justera okularet för glasögonanvändning. Andra kikare har ett mjukt, hopfällbart okular.

Vattentät

Specialtätningar kan göra din kikare vattentät. Samtidigt fylls den också vanligtvis med kväve, vilket förhindrar att linserna dimmar.

Underhåll

I allmänhet rekommenderar vi att du polerar kikarens linser så lite som möjligt.
Borsta först linserna med en mjuk fotoborste (kom ihåg att se till att det inte finns något sandkorn) och torka sedan av med en mjuk luddfri duk. Om det är väldigt dåligt kan du möjligen. applicera en glasögonprodukt och torka sedan av med en trasa eller linspapper.

Om du fortfarande behöver vägledning om hur du väljer de bästa kikarna är våra experter glada över att vara tillgängliga på våra kontaktuppgifter längst ner på sidan. Vi tar gärna en pratstund om kikare, tubkikare, stjärnkikare eller annat.